www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

20230513 133015

20230513 133015

 

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka padovanojo Kauno rajono bendruomenei visos dienos šventę „Knygos diena 2023“. Galimybę pakeliauti po kūrybiškumo ir žodžio meistrystės pasaulį suteikė įvairiapusė renginio programa, gausios edukacinės ir pramoginės veiklos tiek lauke, tiek bibliotekos viduje.

 

Renginio pradžioje svečius pasveikinusi šventės iniciatorė, Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė džiaugėsi, kad mūsų dienomis knygos kultūra nepraranda reikšmės ir vertės. Lietuvių kalba ir lietuviška knyga išgyveno nuožmaus naikinimo etapą, bet sugebėjo išlikti, atsikovoti teisę būti ir formuoti mūsų tautinį sąmoningumą. Šiandiena taip pat nestokoja iššūkių kalbos ir knygos vietai mūsų vertybių skalėje, vis dėlto optimistiškai nuteikia ne mažėjantis, o tolydžio augantis Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lankytojų skaičius. Svarbus vaidmuo, be abejo, tenka iniciatyviems bibliotekos darbuotojams: jų pastangomis į kultūrines ir skaitymo skatinimo veiklas įtraukiama vis didesnė bendruomenės dalis iš visų amžiaus grupių.

 

„Knygos diena 2023“ kvietė bibliotekos vidaus ir lauko erdvėse apsilankyti visus bendruomenės narius, o ypač – šeimas. Biblioteka pasirūpino edukacinėmis ir pramoginėmis veiklomis kiekvienam šeimos nariui – nuo jauniausio iki vyriausio.

 

Šventės atidaryme skambėjo Ramučių kultūros centro meno vadovo ir tautinio meno ansamblio „Lietuva“ vokalisto Martyno Žukausko vokalas, akustine gitara grojo Kauno rajono Meno mokyklos mokinys Tomas Razbadauskas, renginį vedė Ramučių kultūros centro direktorė Živilė Jurgaitienė. Mažuosius skaitytojus aktyviai dalyvauti įtraukė poetės Zitos Gaižauskaitės poetinės improvizacijos; pradinukų dėmesį užkariavo Jovita Mazina, į knygos „Kajaus ir Ateivuko kelionė į Burbuliandiją“ pristatymą atsivežusi patį Ateivuką; 7–10 klasių moksleiviai kūrė ir modeliavo ateities pasaulio scenarijus padedami paauglių literatūros rašytojos Rebekos Unos ir remdamiesi jos kūriniu „Atjunk“; Istorinės LR Prezidentūros istorikių komanda pristatė tiek mažiems, tiek dideliems skaitytojams skirtą istorinį komiksą „Rūmų istorijos“, pasakojantį apie muziejaus pastato išgyventus septynis istorijos laikotarpius; suaugusieji stimpanko aksesuarų dirbtuvėse gaminosi papuošalus, kuriais galės pasipuošti Stimpanko festivalyje (liepos 22 d.); senjorai turėjo progą daugiau sužinoti apie virtualią garsinių knygų biblioteką „Elvis“ ir galimybes ja naudotis.

 

Visą dieną bibliotekoje buvo rodomas M. K. Čiurlionio kūrybą pristatantis virtualios realybės filmas „Angelų takais“, vyko kitos pramogos ir edukacijos. Vaikus ir smalsius bei drąsius suaugusiuosius džiugino ypatingas bibliotekos svečias – savanoriškos organizacijos VšĮ „EgzoticSOS“ globojami ir namų ieškantys egzotiniai bei dekoratyviniai gyvūnai. Interaktyvi skaitymą skatinanti instaliacija kvietė užsukti į magišką Hario Poterio pasaulį. Renginyje buvo galima įsigyti viešėjusių rašytojų ir „Žaros“ leidyklos knygų. Išskirtinis dienos akcentas – šventės uždarymo koncertas „Nuo bardų dainų iki šansonų“, kuriame skambėjo užburiančios Evelinos Sašenko atliekamos dainos, jai meistriškai akomponavo akordeono meistras Nerijus Bakula.

 

Bibliotekos direktorė I. V. Stančiauskienė pasakojo maloniai nustebusi, kad tiek daug jaunų tėvelių atėjo su vaikais į šventę.

 

„Smagu buvo matyti tėvų ir vaikų bendravimą, domėjimąsi knygomis, rašytojais ir edukacinėmis bibliotekos veiklomis. Kai kuriems renginio lankytojams iš tiesų buvo didelis atradimas, kad biblioteka teikia tokį platų paslaugų spektrą. Šio šeštadienio šventėje apsilankė per 400 žmonių. Mums tikrai pavyko pasiekti ir tuos bendruomenės narius, kurie iki šiol apie mūsų biblioteką žinojo tik iš nuogirdų. Turime visas galimybes gausinti bibliotekos lankytojų ir knygų mylėtojų būrį: atsižvelgiant į lankytojų poreikius sukomplektuotas ir kiekvieną mėnesį atnaujinamas knygų bei kitų dokumentų fondas, profesionalus neformalusis švietimas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, į kurį sklandžiai integruojamos naujosios informacinės technologijos, įdomūs renginiai, kvalifikuotas kolektyvas, išskirtinis dėmesys originalioms bei inovatyvioms idėjoms. Tai tikrai džiugina širdį ir stiprina įsitikinimą, kad viskas Kauno rajone bus gerai, net labai gerai, nes esame skaitanti, apsišvietusi, lanksti ir pokyčiams atvira visuomenė. Niekas nežino, kaip ateityje keisis knyga, bet tikiu, kad kalba ir knyga niekuomet nepraras ypatingos reikšmės naujųjų technologijų pasaulyje, o biblioteka visomis išgalėmis prie to prisidės, skatindama skaityti inovatyviais ir patraukliais metodais“, - sakė direktorė.

 

Švęsdama „Knygos dieną 2023“, biblioteka siekė pagerbti praeities šviesuolius, saugojusius, auginusius, gynusius ir puoselėjusius lietuvių tautos teisę į laisvą lietuvišką žodį. Kad jų pastangos nenuėjo veltui, rodo gausi skaitanti bendruomenė, susirinkusi į šventę. Knyga – tai šviesa, mokslas, menas, nuotykiai, kelionės ir dar daug daugiau... Knygų puslapiuose plyti ištisi pasauliai, visos gyvenimo spalvos ir begalinė žmogaus dvasinio augimo erdvė. Kaip sakė vienas žymiausių mūsų dienų rašytojų George’as R. R. Martinas, „Tas, kuris skaito knygas, gyvena tūkstančius gyvenimų. Tas, kuris neskaito, gyvena tik vieną.“

 

 

Teksto autorius: Aistė Bartulė