www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

s 12

s 12

 

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatyta humanitarinių mokslų daktarės, kultūros istorikės Ingos Stepukonienės knyga „Laisvės kronikos: 1991-ųjų Sausio 13-oji Sitkūnuose ir Juragiuose“.

 

Renginyje dalyvavo buvę laisvės gynėjai, Garliavos mokyklų moksleiviai, mokytojai, politikai. Prisiminimais dalijosi Kovo 11-osios Akto signataras Leonas Milčius ir žurnalistė Jolanta Šarpnickienė.

 

Savivaldybės užsakymu išleistoje knygoje I. Stepukonienė detaliai nagrinėja istorinės nakties įvykius pakaunėje ir atskleidžia jų reikšmę Lietuvos kelyje į laisvę.

 

Lemtingųjų Sausio 13-osios įvykių metu pakaunės gyventojai rinkosi ginti dviejų čia esančių strateginių objektų – Sitkūnų radijo stoties ir Juragių televizijos retransliacijos stoties.

 

Pirmieji prabilo Sitkūnai Sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos jėgos struktūroms užėmus Lietuvos televiziją ir radiją Vilniuje, po trumpos tylos radijo eteryje visą Lietuvą iš Sitkūnų pasiekė žurnalistės Jolantos Šarpnickienės balsas. "Dėmesio! Kalba Lietuvos radijas. Pranešame, kad Lietuvos radijo programos grubiu karinės prievartos būdu nutrauktos. (…) Tyla eteryje ar svetimi balsai jame nereiškia, kad mes atsisakome savo siekių", – pranešė žurnalistė.

 

Radijo stotį ratu apsupo sunkvežimiai, traktoriai, lengvieji automobiliai – susirinko visi stoties darbuotojai ir daugybė šį objektą pasiruošusių ginti žmonių: pakaunės gyventojų ir suvažiavusiųjų iš toliau. Buvo kontroliuojamas karinio transporto judėjimas, organizuota objekto gynyba.

 

Nutrūkus televizijos transliacijai iš Vilniaus, Juragių televizijos retransliacijos stoties inžinierius Algirdas Vydmontas įjungė stoties siųstuvą ir per mikrofoną kreipėsi į Lietuvą: "Kalba Kaunas, rodo Lietuvos televizija..." Jis kvietė gyventojus ginti radiją ir televiziją. Per keletą minučių, kol kalbėjo A.Vydmontas, buvo suderintas ryšys su Kauno televizijos studija, esančia S.Daukanto gatvėje. Iš čia prabilo žurnalistas Modestas Patašius. Juragių stoties retransliatoriai buvo suderinti taip, kad televizijos programą iš Kauno matytų kuo daugiau Lietuvos gyventojų.

 

Sitkūnų radijo stotyje, Be J. Šarpnickienės taip pat dirbo Dzintra Varžgalienė, Žilvinė Petrauskaitė, Pranas Šarpnickis, Juozas Kundrotas, Virginijus Mizaras, kiti žurnalistai, vertėjai.

 

Svarbų vaidmenį atliko ir radijo stoties vadovai Lionginas Uknevičius ir Jonas Stanionis bei vyriausiasis inžinierius Petras Leškevičius, kurių pastangomis buvo galima sekti įvykius Lietuvoje ir į juos reaguoti.

 

J.Šarpnickienė prisiminė, kad jau tą pačią naktį iš Lenkijos, Čekijos, Suomijos, vėliau ir iš kitų Europos šalių sulaukta žinių, patvirtinančių, kad pasaulis žino, kas vyksta Lietuvoje. Geros valios žmonės susitelkė ir blogio imperija atsitraukė.

 

„Nors vis labiau tolstame nuo Sausio 13-osios įvykių, bet jie nepaliauja mus jaudinti. Tai buvo ypač svarbu, nes laisvas žodis buvo tai, kas vienijo tautą ir žadino pasiryžimą kovoti. Tikiu, kad I. Stepukonienės surinkti prisiminimai apie tai, kas nepamirštama bus perduodami iš kartos į kartą“- kalbėjo knygos pristatyme dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

 

Renginį vedė Živilė Jurgaitienė, intarpus muzikiniais kūriniais užpildė Kauno rajono meno mokyklos fleitininkių ansamblis.

 

 

KRS informacija ir nuotraukos