www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

ding

ding

 

Gegužės 25 d. Lietuva kartu su visu pasauliu mini Tarptautinę dingusių be žinios vaikų dieną. Missing Children Europe duomenimis, Europoje kas dvi-tris minutes gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką. Lietuvoje, VRM duomenimis, kiekvienais metais paskelbtų paieškų užregistruotų dingusių be žinios asmenų registre, pagal pradėtas ir nepradėtas paieškos bylas, registruojama 2000 – 2500 dingusių nepilnamečių. 2022 m. buvo užregistruota – 1 938 vaikų dingimo atvejai, o 2023 m. I ketvirtį – 383 atvejai.

 

Dingusių žmonių šeimų paramos centro tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į vaikus, į jų problemas bei siekti, kad vaikai nebėgtų iš namų, ir nedingtų be žinios. Apie 90% visų dingusių vaikų yra ne karta bėgę iš namų, ir (ar) globos įstaigų. Dėl informacijos sklaidos ir prevencinių priemonių trūkumo, patiklus vaikas itin lengvai įtraukiamas į prekybą žmonėmis pinkles ir kitus nusikaltimus, pratinamas prie narkotikų, kenčia nuo seksualinio išnaudojimo. 2022 metais nuo seksualinės prievartos nukentėjusių vaikų buvo užregistruota 498 vaikų, o 2023 metais tik per pirmą ketvirtį nuo seksualinio išnaudojimo nukentėjo net 212 nepilnamečių. Mažuosius mūsų visuomenės narius būtina saugoti auklėti ir ugdyti jų sąmoningumą tam, kad vaikas, net pats realios grėsmės nesuvokdamas, netaptų nusikaltimų auka. Valstybė turi moralinę pareigą imtis visų įmanomų priemonių, siekdama sumažinti šią grėsmę.

 

Dingusių žmonių šeimų paramos centras vykdydamas vaikų dingimo ir jų patekimo į prekybos žmonėmis ir kitų nusikaltimų pinklės, prevenciją bei siekdamas kuo plačiau informuoti visuomenę apie šią problemą, išvystė ilgalaikės prevencijos idėją –skulptūros „Mama..!“ pastatymą vienoje iš lankytinų Vilniaus vietų, prie Lietuvos vaikų ir jaunimo centro, Konstitucijos pr. 25, Vilnius.

 

Kviečiame tėvus su vaikais aplankyti vienišos mergaitės skulptūrą ir paliesti jos rankutes, kad visi dingusieji be žinios vaikai sugrįžtų namo. Ši tradicija paliesti skulptūros rankutes, atsirado, kai 2016 m., Popiežius Pranciškus šventindamas šią skulptūrą, laimino šios skulptūros statulėlę – trindamas skulptūros rankutes meldėsi, kad kiekvienas dingęs vaikas, visame pasaulyje, rastų kelią namo.

 

Negalinčius atvykti taip pat kviečiame paminėti šią dieną visose Lietuvos ugdymo įstaigose. Mokytojai, drauge su auklėtiniais kviečiami spalvotais kaspinėliais, iš popieriaus išlankstytomis gervėmis ar vaikų nupieštais simboliniais rakteliais papuošti mokyklų kiemuose, miesto parkuose ir skveruose augančius medžius. Plaiksdydamiesi vėjyje kaspinėliai, gervės ir rakteliai simbolizuotų laukimą ir viltį.

 

Daugiau informacijos:

http://www.116000.lt/institucijoms/

 

Dingusių žmonių šeimų paramos centras https://www.missing.lt/ https://www.facebook.com/missing.lt

Kontaktai pasiteiravimui: Arūnė Bernatonytė centras2@missing.lt arba +370 670 52725.

Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Natalja Kurčinskaja