www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

305972752 531541602312344 8263096344054343040 n

305972752 531541602312344 8263096344054343040 n

 

Kauno rajone nemokamas paslaugas gyventojams pradėjo teikti Gerovės konsultantai, aukštos kvalifikacijos, specialius mokymus baigę specialistai, padedantys žmonėms susidoroti su lengvais emociniais sunkumais, pirmaisiais nerimo, nemigos ir depresijos simptomais.

 

Siekiant mažinti savižudybių skaičių labai svarbus vaidmuo tenka sveikatos ir socialines apsaugos sistemoms. Labai svarbu, kad kuo daugiau specialistų, ne tik psichologų ir psichiatrų, bet ir kitų specialybių gydytojų, slaugytojų, visuomenės sveikatos ar gyvensenos medicinos specialistų, socialinių darbuotojų ir kitų, mokėtų atpažinti emocijų sutrikimus, savižudybės riziką, ir žinotų, ką daryti.

 

Ypač svarbu, kad psichikos sutrikimų paveikti žmonės gautų savalaikę, įrodymais pagristą, efektyviausią pagalbą. O sveikatos politikos formuotojai organizuotų efektyvaus gydymo paslaugas visoms, ne tik somatinėms, ligoms.  Pagalbos sistema turėtų pradėti veikti daug anksčiau, ne tik savižudiškoms mintims pasireiškus, bet jau pastebėjus pirmuosius galimos depresijos simptomus. Tyrimai rodo, kad tokiais atvejais psichologines terapijos gali būti ir dažnai yra efektyvesnės ir garantuoja ilgiau išliekantį poveikį, nei medikamentinis gydymas. Svarbu šalyje sukurti paslaugų tinklą, kurios būtų prieinamos piliečiams, vos pasireiškus pirmiesiems galimos depresijos simptomams.

 

Atsižvelgiant į situaciją, Kauno rajono savivaldybės administracija inicijavo gerovės konsultantų paslaugų diegimo Kauno rajono savivaldybėje projektą, kuriuo bus siekiama suteikti savivaldybės suaugusiems asmenims bendruomenines psichikos sveikatos priežiūros paslaugas.

 

Gerovės konsultantas – tai specialistas, turintis reikalavimus atitinkantį išsilavinimą ir baigęs specialius asmenų, patiriančių psichologinių ir emocinių sunkumų, žemo intensyvumo emocinio konsultavimo, remiantis kognityvine ir elgesio terapija, mokymus.

 

Gerovės konsultantų paslaugos gavėjai – tai suaugę asmenys nuo 18 metų, kuriems pasireiškia lengvi streso, nerimo, nemigos, depresijos bei psichologinės adaptacijos problemų požymiai.

 

Projekto tikslas – įdiegti Kauno rajono savivaldybėje gerovės konsultantų paslaugų teikimo modelį, gerinant bendruomeninių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą bei mažinant psichikos ir elgesio sutrikimų plitimą Kauno rajono savivaldybėje.

 

Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje atlikti tyrimai rodo, kad psichikos ir elgesio susirgimai yra lydimi stigmos, todėl tik kas trečias suaugęs asmuo kreipiasi į specialistus pagalbos, tačiau ir didelė dalis besikreipiančių pagalbos negauna tinkamo gydymo. Dėl šių priežasčių reikalinga ankstyva ligos diagnostika bei pagrindiniu rizikos veiksniu, kaip depresijos, nerimo, nemigos priežasčių nustatymas ir pagalba jas įveikiant, kas sudarytų sąlygas mažinti ir rizikos veiksnių kylančių psichikos sveikatos sutrikimų vystymąsi.

 

 

Projekto Nr. LT03-1-SAM-K03-003

Projekto įgyvendinimo trukmė: 29 mėn.

Galutinis projekto rezultatas – paslaugas gavusių asmenų skaičius – 800.

Projekto išlaidų suma: 142 000,00 EUR

Projektą vykdo Kauno rajono savivaldybės administracija kartu su partneriu Kauno rajono savivaldybės biudžetine įstaiga visuomenės sveikatos biuru iš ES socialinio fondo lėšų.

Daugiau informacijos rasite čia.