www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

vmi

vmi

 

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Kauno AVMI) informuoja, kad 25 tūkst. Kauno apskrities gyventojų, deklaravę pajamas ar patikslinę deklaracijas už 2021 m., gali susigrąžinti daugiau nei 7 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokų.  Sužinoti, ar GPM permoka priklauso, galima Elektroninio deklaravimo sistemoje, pateikus arba patikslinus pajamų mokesčio deklaracijas. Permokos suma nurodyta suformuotoje preliminarioje metinėje 2021 m. pajamų mokesčio deklaracijoje.

 

 „Pasitaiko situacijų, kai gyventojai neprivalo pateikti pajamų mokesčio deklaracijos, tačiau turi teisę susigrąžinti dalį sumokėto GPM. Dažniausiai šios permokos susidaro dėl pritaikyto mažesnio nei priklauso metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (MNPD)“, – teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pridurdama, kad dalį GPM gali susigrąžinti ir tie, kurie mokėjo įmokas už studijas, gyvybės draudimą, pensijų fondams ir kt. įmokas, kurioms taikomos GPM lengvatos. Permoką galima susigrąžinti už praėjusius penkerius metus.

 

VMI taip pat pažymi, kad yra ir tokių gyventojų, kurie turėjo pareigą pateikti pajamų mokesčio deklaraciją už praėjusius metus, tačiau net ir mokesčių administratoriaus raginami, to nepadarė. Jiems mokėtiną GPM sumą VMI apskaičiavo savo iniciatyva, apie tai gyventojai informuojami asmeniniais pranešimais. 1,7 tūkst. Kauno apskrities gyventojų valstybės biudžetą turėtų papildyti 620 tūkst. eurų.

 

Pažymėtina, kad mokesčio apskaičiavimas VMI iniciatyva neatleidžia gyventojo nuo pareigos savarankiškai deklaruoti pajamas, o apskaičiuotas mokestis gali būti patikslintas tik pagal paties gyventojo pateiktą deklaraciją. Pranešimus gavę gyventojai raginami pateikti deklaraciją ir sumokėti apskaičiuotą mokėtiną GPM nedelsiant, nes tą padaryti reikėjo iki gegužės 2 d., o po šio termino skaičiuojami delspinigiai.

 

Primenama, kad mokesčių mokėtojai, kurie patiria finansinių sunkumų, visada gali kreiptis į mokesčių administratorių dėl skolos mokėjimo dalimis, sudarant mokestinės paskolos sutartį.

 

Visą aktualią informaciją apie gyventojų pajamų ir turto deklaravimą gyventojai gali rasti apsilankę VMI internetinėje svetainėje, skiltyje Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu - VMI.

 

Primenama, jog konsultacijos mokesčių klausimais teikiamos paskambinus 1882 (+370 5 260 5060) ar e.būdu per Mano VMI, nuotolinės paslaugos – telefonu 8 5 2191 777. Paslaugos ir konsultacijos klientų aptarnavimo padaliniuose ­–  tik su išankstine rezervacija.