www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

1615367893872

1615367893872

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos (KRSVB) ir 30-ies padalinių bibliotekų darbuotojai vis dažniau sulaukia klausimo, kada gi pagaliau bibliotekos atvers lankytojams visas erdves. Žmonės pasiilgo gyvų susitikimų, bibliotekose veikiančių klubų, būrelių ir renginių. Šiuo metu ribojimai dėl COVID-19 išlieka, tačiau Vyriausybė svarsto atlaisvinti bibliotekų skaityklas, rengti edukacijas gyvai, paliekant tik dalinį bekontaktį aptarnavimą. Artimiausiu metu turėtų paaiškėti bibliotekų darbo tvarka.

 

Veikla virte virė

„Visą karantino laikotarpį bibliotekos skaitytojus aptarnauja bekontakčiu būdu, išduodant knygas į namus ir laikantis visų saugumo reikalavimų. Esant pageidavimui, neįgaliesiems skaitytojams knygos pristatomos į namus. Tačiau bendravimas su skaitytoju niekada nenutrūko ir nenutrūks. Bibliotekos visiems pageidaujantiems išradingai teikė nuotolines edukacijas, mokymus, nuorodas į elektroninių bibliotekų portalus“, – pasakojo KRSVB direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė.

Moksleivius biblioteka kvietė ir kviečia į virtualiąsias edukacijas, norintiems įgyti skaitmeninio raštingumo įgūdžių veikia nuotolinė mokymų platforma. Virtualiojoje erdvėje vyksta užsiėmimai „Novatoriškoje robotikos dirbtuvėje“, „Meninės fotografijos studijoje“, virtualiai susitinka „Šeimų šeštadienio“ lankytojai. Organizuojami renginiai, skirti Lietuvių kalbos dienoms. Visose bibliotekose vyksta skaitymai ir kūrybos pristatymai minint kraštietės poetės Zitos Gaižauskaitės 70 metų jubiliejų.

„Karantinas privertė bibliotekų darbuotojus ne tik geriau išmanyti technologijas, bet ir nuolat ieškoti lankstesnių ir saugesnių darbo formų – sujungti knygą, žodį, edukacinį užsiėmimą nuotolinėje erdvėje. Bibliotekų ir kiti socialiniai tinklai tapo priemone, šiuo metu teikiančia paslaugas“, – pasikeitimus ir organizuojamas veiklas vardijo I.V.Stančiauskienė.

Greičiausiai virtualiąsias paslaugas galima rasti KRSVB interneto puslapyje krsvbiblioteka.lt.

Direktorė džiaugėsi, kad vyksta puikus bendradarbiavimas su mokyklomis. „Siekiame pristatyti tai, kas naudinga formaliajam ir neformaliajam ugdymui, kas domina moksleivius ir jų mokytojus, padeda įsisavinti dėstomą medžiagą, skatina kūrybiškumą. Edukacijose dalyvaujantys mokiniai pagilina savo dalykines žinias, praplečia komunikavimo ir bendradarbiavimo, pilietiškumo, iniciatyvumo gebėjimus“, – teigė I.V.Stančiauskienė.

 

Itin populiarios edukacijos

Pasak pašnekovės, ypatingo dėmesio kaskart sulaukia visoms amžiaus grupėms skirtos valstybinių ir kalendorinių švenčių edukacijos, kurios dažnai būna papildytos kūrybinėmis dirbtuvėmis. Tai – Laisvės gynėjų dienai atminti skirta edukacija „Vardan Lietuvos“, Užgavėnių šventinė edukacija „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“, viktorina (naudojantis programėle „Kahoot“) „Laisvės sparnai“.

„Dalyvavusieji šiuose bibliotekos organizuojamuose susitikimuose sužinojo apie Lietuvoje šimtmečius gyvuojančias lietuvių kalendorinių švenčių tradicijas, papročius, tautosaką. Edukacijų metu daug bendraujama, žaidžiama, netgi dainuojama, menamos mįslės. Valstybinėms šventėms skirtose edukacijose kalbama apie istorinę tiesą, ugdomas patriotiškumas. Edukacijos vyksta pasitelkiant modernias technologijas, vaizdo pristatymus, interaktyviąsias priemones“, – pasakojo bibliotekos vadovė.

Šiose edukacijose dalyviai semiasi idėjų, kurias įgyvendina savo darbeliuose „Neužmirštuolės žiedas“, „Užgavėnių kaukes“, ar kurdami Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos simbolį – Trispalvį Laisvės paukštį. Pasitinkant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, KRSVB kvietė prisiminti ir sužinoti 1990 m. kovo 11 d. įvykius dalyvaujant virtualiajame žinių mūšyje „Lietuvos kelio stotelė į Nepriklausomybės atkūrimo dieną“.

 

Akcentuojama tvarumo idėja

Bibliotekos siūlomų edukacijų ir kūrybinių dirbtuvių metu ypač akcentuojama aktuali gamtos apsaugos ir tvarumo idėja. Pristatomoje ekodizaino virtualiojoje edukacijoje „Gaminame iš senų knygų lapų“ mokiniai sužino apie ekologijos svarbą ir gamtos išsaugojimą. Atkreipiamas dėmesys į rūšiavimo svarbą, parodant pačias įvairiausias galimybes, kaip jau panaudotus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui.

I.V.Stančiauskienė įsitikinusi: finansinį raštingumą svarbu ugdyti nuo mažens. Į viešosios bibliotekos edukacinį užsiėmimą „Taupyk. Dalinkis. Leisk“ jungėsi Garliavos Jonučių progimnazijos, Kulautuvos pagrindinės mokyklos, Domeikavos, Karmėlavos B.Buračo, Piliuonos gimnazijos moksleiviai, Garliavos ir Neveronių dienos centrų vaikai. Edukacijų metu moksleiviai sužinojo, kaip tapti sėkmės lydimu žmogumi, kur ir kam taupomi pinigai, išsiaiškino sąvokas: valiuta, paskola, santaupos ir kitas. Dalyviai taip pat išgirdo pačių įvairiausių būdų, kaip galima jau dabar užsidirbti pinigėlių ir juos sutaupyti užsibrėžtam tikslui pasiekti.

Pakaunės bibliotekos labai aktyviai dalyvauja respublikiniame projekte „Prisijungusi Lietuva“ ir toliau nuotoliniu būdu vykdo kompiuterinio raštingumo mokymus ne tik rajono gyventojams, bet ir kitiems norintiems. Apmokyta daugiau kaip 2 tūkst. rajono gyventojų. Organizuojamų Saugaus interneto savaitės, Skaitmeninės savaitės („All Digital“) metu, vyksiančių kovo 22–28 d., moksleiviai kviečiami dalyvauti viešosios bibliotekos ir projekto „Prisijungusi Lietuva“ edukaciniuose užsiėmimuose.

KRSVB kuria skaitmeninę kraštotyrinę duomenų bazę Kauno rajono kultūrinei ir istorinei aplinkai pažinti ir kviečia aktyviai naudotis interaktyviuoju žaidimu „50 istorijos pėdsakų Kauno rajone“, kuris sukurtas laimėjus Kultūros tarybos finansavimą. Nauja, šiuolaikiška, interaktyviąja ir vizualiąja forma pateikta medžiaga suteikia galimybę įdomiai ir efektyviai pažinti Kauno rajono paveldą, virtualiai pakeliauti po puikias vietoves. Mokyklos gali užsisakyti edukaciją su šio žaidimo pristatymu.

 

Ruošia jaunimą ateičiai

Viešoji biblioteka ruošia jaunimą ateičiai: iki karantino čia veikė technologinės dirbtuvėlės jaunimui. Jose bėgant laikui susidarė draugiška gabių moksleivių – robotų konstruotojų ir programuotojų grupė, jie užsiėmimus norėjo tęsti ir karantino metu. „Technologijų dirbtuvių vadovas priėmė sprendimą nuotoliniu būdu tobulinti jaunimo programavimo žinias, kurios būtinos kūrybinei veiklai ir duos naudos ateityje, kai baigsis pandemija. Pasirinkta universali, multiparadigminė programavimo kalba „Python“, tinkama robotams programuoti“, – pasakojo I.V.Stančiauskienė.

Pasibaigus karantinui moksleiviai galės programuoti robotus bibliotekoje veikiančiose dirbtuvėlėse, dalyvauti „Robolygos“ varžybose. Norintiems įsitikinti, ar gali išmokti programuoti, reikia užeiti į Viešosios bibliotekos interneto puslapį, kuriame skelbiamos įvadinės „Python“ programavimo kalbos pamokos. Šios programavimo kalbos gali mokytis ir suaugusieji.

Trimačių objektų modeliavimo būrelyje vaikai supažindinami su nemokama „Tinkercad“ programa, kuri padeda mokytis kurti trimačius daiktus ir, esant galimybei, atspausdinti 3D spausdintuvu. Būrelio metu vaikai mokosi iš pateiktų figūrų, naudodamiesi įvairiomis priemonėmis, formuoti trimačius daiktus, sujungti skirtingas formas į vieną.

Pasak bibliotekos direktorės, aktyviausia buvo Garliavos Jonučių progimnazija ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos moksleivių klasės.

„Kviečiame visus – norinčius skaityti, mokytis skaitmeninio raštingumo ar dalyvauti virtualiosiose edukacijose – prisijungti prie gausaus mūsų dalyvių būrio. Naujausią informaciją galima sekti Viešosios bibliotekos interneto puslapyje krsvbiblioteka.lt ir feisbuko paskyrose“, – ragino I.V.Stančiauskienė.

img 20210310 104936

img 20210310 104936