www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

darželiai

darželiai

 

Iš Bergštrasės apskrities (Vokietija) perimtas šeimos darželių modelis sėkmingai prigijo ir Kauno rajone. Praėjus metams nuo šių darželių įkūrimo naujos vaiko priežiūros paslaugos teikėjai pirmą kartą pasidalijo patirtimi.

 

Diskusijoje dalyvavo savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Kauno rajono kultūros, švietimo ir sporto skyriaus bei Švietimo centro darbuotojai, lopšelių-darželių direktoriai.

 

„Esu dėkingas, kad pasitikėjote Kauno rajono savivaldybe ir nepabijojote imtis naujovės. Jūsų pasiryžimas padeda spręsti labai opią problemą“, –  dėkojo šeimos darželių steigėjoms meras.

 

Šeimos darželių išskirtinumas – jų ypatingas mikroklimatas. Vaikus, kurių gali būti ne daugiau kaip penki, savo arba išnuomotose patalpose prižiūri specialius kursus baigę asmenys.

 

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius pabrėžė, kad šeimos darželiai nepaliekami be globos – visi jie yra kurio nors savivaldybės darželio filialai, kuriems teikiama metodinė ir materialinė parama, darbuotojams mokamas atlyginimas.

 

Kauno rajone šiuo metu veikia 22 šeimos darželiai, kuriuos lanko 110 mažylių. Populiariausi – Garliavoje, kur veikia jau 6 tokios grupės.

 

Pastebėta, kad šeimos darželiai ypač tinka jautresniems vaikams. Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis” šeimos darželio vadovė Deimantė Puskunigienė išskyrė kelis šeimos darželių privalumus. Mažas vaikų skaičius leidžia lengviau kurti tarpusavio ryšį, daugiau dėmesio skirti individualybei, pastebėti silpnąsias ir stipriąsias puses.

 

Veiklos vaikams parenkamos lanksčiau, atsižvelgiant į jų savijautą, pomėgius, asmenines savybes. D. Puskunigienės teigimu, šeimos darželis primena namų aplinką, todėl vaikas jame jaučiasi saugesnis, greičiau adaptuojasi.

 

Šeimos darželiuose skiriama daug dėmesio žaidimams, rankdarbiams. Didelę laiko dalį mažyliai leidžia lauke. Iškritus sniegui, ne tik užsiima lipdymu, bet ir darbuojasi su kastuvėliais.

 

„Stengiamės planuoti dienotvarkę, kad vaikai žinotų, kas po ko eina, tada būna lengviau ir man, ir vaikams“, - pasakojo Garliavos šeimos darželio „Dūzgučiai“ vadovė Lolita Juodienė.

 

Moteris pasidžiaugė, kad nereikia rengti išsamių ataskaitų, todėl galima daugiau laiko skirti vaikams.

 

Jonučių darželio Montessori šeimos darželis išsiskiria unikalia ugdymo metodika. Čia ypatingas dėmesys skiriamas vaikų savijautai, skatinamas jų savarankiškumas.

 

Girionyse įsteigtas lauko darželis: vaikai daug laiko leidžia gryname ore, sportuoja, vyksta į žygius, tyrinėja gamtą.  Pailsėti gali specialiose jurtose.

 

Šeimos darželių kūrėjos kėlė ir problemas. Jos akcentavo, kad tenka prisiimti atsakomybę ne tik už vaikų priežiūrą, bet ir už tvarkos palaikymą, veiklų planavimą. Dažnai tenka dirbti ilgiau, sudėtinga pasirinkti atostogų laiką.