www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

M.Babonas

M.Babonas

 

Po sunkios ligos į amžinybę išėjo garliavietis poetas, tremtinys, aktyvus bendruomenės narys Mindaugas Babonas.

 

Mindaugas Babonas gimė 1932 m. vasario 14 d. Burneikių kaime, Betygalos valsčiuje, Raseinių apskrityje.

 

 

1941 m. birželio 14 d. su šeima ištremtas į Komiją. Paaugliui teko dirbti miško darbus, nuo septyniolikos pradėjo dirbti anglių kasykloje ir dirbo visą tremties laiką. Dirbdamas baigė Vorkutos vakarinę pamaininę mokyklą.

 

 

1953 m. vedė Domicelę Stagniūnaitę. 1975 metais su šeima grįžo į Lietuvą, įsikūrė Garliavoje, Kauno rajone.

 

 

1988 m. M. Babonas aktyviai įsijungė į Sąjūdžio veiklą, buvo vienas iš Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Garliavos skyriaus įkūrėjų, o nuo 1997 m. tapo šios Sąjungos pirmininku. Atėjus nepriklausomybei aktyviai įsijungė į visuomeninę veiklą, talkino statant paminklus žuvusiems už laisvę partizanams atminti.

 

 

Atsiminimus rašyti pradėjo 1953 m. Atskiri atsiminimų fragmentai atspausdinti „Kauno dienoje“, „Drauge“ ir kitoje spaudoje. M. Babono kūryba, atsiminimai alsuoja didžiule meile Lietuvai, savo kraštui. Istoriko R.Gudaičio žodžiais „Mindaugas buvo liepsnojantis lietuvis“. „Jaučiu pareigą priminti ateinančioms kartoms, gyvensiančioms po mūsų, kad perskaitę mano parašytus žodžius, jie suprastų, kad tėvynė ir laisvė nenuperkamos už jokius pinigus, turtus, regalijas, postus...“ / M. Babonas

 

 

M. Babonas parašė atsiminimų knygą „Per kančias neprarandant vilties“, kuri išleista 1997 ir 2014 m. ; eilėraščių rinkinius „O mintys, mintys begalinės, jus užrakint, uždraust negali...“, 2001 m.; „Apmąstymai eilėmis“, 2007 m. Eilėraščiai spausdinti poezijos rinktinėse – „Eiliavimai“, „Ten, sidabro vingy...“, „Nupinsiu Lietuvai vainiką“, straipsniai publikuoti knygose – „Lietuvos nepriklausomieji rašytojai“, „Vardą rašysim ant laiko delnų“, „Maironis: laiškai, atsiminimai“ ir kituose leidiniuose.

 

Mindaugas Babonas – Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narys, 2010 m. už nuopelnus kultūros ir visuomeninės veiklos srityje apdovanotas „Metų garliaviečio“ nominacija. 2017 m.  už pilietiškumą ir tautos istorinės atminties stiprinimą Kauno rajono savivaldybės apdovanotas Antrojo lygio garbės ženklu.

 

Gedime kartu su šeima, kolegomis ir visa bendruomene.

 

 

Nijolė Tarvydienė, Garliavos seniūnė

**

Atsisveikinti su velioniu galima Jonučių laidojimo namuose (J. Šimkaus g. 22 ) 2021 m. vasario 10 d. nuo 16 val. Šv. mišios už velionį bus aukojamos 2021 m. vasario 11 d. 8 val. Garliavos Švč. Trejybės bažnyčioje. Urna išnešama 12 val.  į amžinojo poilsio vietą Jonučių kapinėse.