www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

karantinas 1024x356

karantinas 1024x356

 

Nuo trečiadienio Lietuvoje bus griežtinami karantino ribojimai. Taip pat nutarta, kad karantinas pratęsiamas iki gruodžio 31-os dienos.

 Vyriausybė numatė, kad palikti namus rekomenduojama tik tuomet, kai tam yra būtina priežastis, pavyzdžiui, reikia vykti į darbą, prekybos vietą ar sveikatos priežiūros įstaigą.

Draudžiami didesni nei dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių susibūrimai, išskyrus atvejus, kai tai yra neišvengiama, nes reikia suteikti pagalbą ar prižiūrėti savimi negalinčius pasirūpinti asmenis.

Taip pat draudžiamos asmeninės šventės, kuriose dalyvautų daugiau nei dvi šeimos, kurių bendras skaičius ne daugiau nei 10 asmenų.

Privačiose įmonėse, kaip ir valstybinėse, darbas turi būti organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu. Išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas (darbą) būtina atlikti darbo vietoje, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Ar įmonės laikosi nuotolinio darbo reikalavimų, tikrins Valstybinė darbo inspekcija.

Asmenys, kurie dirbs ne nuotoliniu būdu, kabinete turėtų būti kuo mažiau asmenų, geriausiai po vieną asmenį. Jeigu dirba daugiau nei vienas asmuo, žmonės privalės dėvėti asmens apsaugos priemones.

Siekiant valdyti žmonių srautus ir mažinti susibūrimus, nutarta didinti prekybos vietose vienam pirkėjui tenkantį plotą iki 15 kv. m., jei bendras prekybos plotas yra 10 tūkst. kv. m. arba mažesnis. Jei prekybos plotas didesnis nei 10 tūkst. kv. m., vienam pirkėjui turi tekti 30 kv. m. plotas. Parduotuvėse rekomenduojama didinti veikiančių kasų skaičių, kad eilėse prie kasų nestovėtų daugiau nei 5 asmenys.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų transporto priemonių stovėjimo vietų.

Taip pat rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose ilginti darbo laiką. Rekomenduojama, kad prekybos vietose lankytųsi vienas šeimos ar namų ūkio narys.

Draudžiama nuomoti privačias ir viešas patalpas šventėms ir susibūrimams.

Rekomenduojama, kad į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas eitų tie vaikai, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jei vaikai negali likti namuose, ugdymas ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse įstaigose vykdomas užtikrinant būtinus saugumo reikalavimus.

Nustatyta, kad pradinių klasių mokiniams ankstinamos atostogos – jos prasidės gruodžio 14 dieną ir tęsis iki sausio 3-osios.

Iki kalėdinių atostogų visi mokiniai, išskyrus pradinukus, mokosi nuotoliniu būdu. Vyresnių klasių mokinių ugdymas vyks nuotoliniu būdu.

Neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, kaip ir neformalusis suaugusiųjų švietimas, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, taip pat užsienio kalbos lygio mokėjimo vertinimo egzaminus asmenims, stojant į užsienio aukštąsias mokyklas.

Ligoninėse draudžiama lankyti pacientus, išskyrus vaikus iki 14 metų ir sunkios būklės pacientus.