www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

rajonas 3

rajonas 3

 

Nemažai savivaldybių susiduria su iššūkiu organizuojant kultūros ir sporto įstaigų veiklą pandemijos metu, todėl dažniausiai išleidžia darbuotojus atostogauti. Kauno rajono savivaldybės įstaigos nepuolė panikuoti, o ieško naujų darbo formų.

 

 

Atostogauti neverčia

 

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas įsitikinęs, kad karantinas - ne kliūtis, o naujos galimybės atrasti įdomių ir inovatyvių darbo metodų.

„Mes net nesvarstėme galimybės išleisti darbuotojus priverstinių atostogų. Žinoma, jei žmogus turi sukaupęs daug atostogų ir nori pasinaudoti galimybe šį laikotarpį praleisti su šeima, mes tuo džiaugiamės“, kalbėjo meras.

Makūnas pabrėžė, kad kultūros, švietimo ir sporto įstaigos išlaikomos savivaldybės biudžeto lėšomis. „Kartoju: mes netaupome ir netaupysime žmonių sąskaita. Visi darbuotojai dirba ir toliau gaus atlyginimus“, tikino meras.

 

Kuria programas, repetuoja

 

Karantino metu nesustojo ir septynių Kauno rajono kultūros centrų, Raudondvario dvaro, Kauno rajono muziejaus, Viešosios bibliotekos darbai. Kuriamas mėgėjų meno kolektyvų archyvas, tvarkomi ir perkeliami į virtualią erdvę metraščiai. Koreguojama šių metų kolektyvų veiklos programa.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Alvyra Čičinskienė pasakojo, kad kultūros įstaigos rengia projektus, kelia aktualią informaciją apie savo veiklas į interneto svetaines, socialinius tinklus.

„Meno vadovai organizuoja repeticijas  nuotoliniu būdu, kuria naujas programas. Rengiamos dailės darbų nuotraukos tarptautiniams konkursams ir parodoms nuotoliniu būdu. Jau parengtos trys veiklos strategijos, kaip bus įgyvendinti „Kaunas 2022“ projektai“, – darbus vardijo A. Čičinskienė.

Kauno rajono viešoji biblioteka interneto svetainėje www.krsvbiblioteka.lt  ir socialiniuose tinkluose („Facebook“ ir „Instagram“) sukūrė programas nuotoliniam neformaliajam ugdymui.

Kūrybingų bibliotekos darbuotojų pastangomis sukurtos edukacijos meniniam ir technologiniam neformaliajam ugdymui „Tarp realybės ir virtualybės“ ir „Knygų iliustracijų dirbtuvės – mėlynieji anspaudai“.

 

Gaivina Obelynę, rašo knygas

 

Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas pasakojo, kad muziejaus filiale, Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, vyksta įprasti darbai: genimos obelys, šalinami išdžiūvę parko želdiniai.

„Pernai išvalėme užakusią T. Ivanausko iškastą kūdrą. Buvo dvejojama, ar tai nėra perteklinis darbas ir išlaidos. Tačiau kai kurių sodo medžių šaknys mirko vandenyje, todėl ėmė nykti. Dabar medžiai atsigavo, pieva nebežliugsi, o kūdra pilna vandens - blizga skaidriu paviršiumi, kaip akis“, - pasakojo direktorius, apgailestaudamas, kad trijų didžiulių ąžuolų išgelbėti nepasisekė - jie išdžiūvo, todėl medžius teks iškirsti.

Vyksta Nacionalinės premijos laureato, skulptoriaus Leono Striogos ekspozicijos Raudondvario pilies bokšte įrengimo darbai.

„Balandžio pabaigoje planuojame atiduoti knygos "Raudondvario dvaras. Laiko ženklai." II tomo medžiagą maketuoti ir spausdinti. Liepos 6-ąją, jei kokios nors aplinkybės nesutrukdys, knygą pristatysime visuomenei“,-  kalbėjo Z. Kalesinskas. Muziejus taip pat  parengė maketuoti dailininkės Aldonos Gustas 2018 - 2019 m. darbų katalogo trečiąją dalį.

Baigiamas rengti virtualus turas po muziejaus ekspozicijas Raudondvario pilies padalinyje. Tai  bendras Kauno rajono muziejaus, LIMIS programos, istorikų, fotografų ir operatorių darbas. Virtualus turas bus prieinamas per įvairias kultūros platformas, muziejaus, adaptuotas televizijai ir rodomas per LRT.

 

Treniruotės internetu

 

Kauno rajono sporto mokykloje plėtojama 11 sporto šakų: boksas,  sportinė ir aerobinė gimnastika, irklavimas, sportiniai šokiai, lengvoji atletika, stalo tenisas, šaudymas, rankinis, futbolas, plaukimas.

„Atsižvelgiant į sporto šakos specifiką parengtos specialios programos. Treneriai naudoja filmuotą medžiagą, pataria, konsultuoja“, aiškino Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas sportui Arūnas Talalas.

Treniruotės vyksta pasitelkus „Skype“, „Viber“ ir „Messenger“ programėles, elektroninį paštą, socialinius tinklus. Mokytojai taiso moksleivių klaidas, duoda patarimų, kaip taisyklingai atlikti pratimą. Mokiniai siunčia savo treniruočių vaizdo įrašus, nuotraukas, vyksta aptarimai.

Kauno rajone treniruojasi ir aukšto meistriškumo sportininkai, todėl jiems sporto mokykla išdalino įrangą, treniruoklius, kad jie galėtų sportuoti namuose.

Džiugi žinia plaukimo mėgėjams: Mastaičių baseinas ruošiasi atnaujinimo darbams: bus tvarkomas šilumos ūkis, remontuojama pagrindinė vonia, vamzdynai. Kauno rajono sporto mokyklos  direktorius Artūras Pūras jau sudarė sutartį su Komunalinių paslaugų centru dėl susidėvėjusių arba nenaudojamų priemonių išvežimo.