www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

šeimos darželiai skelbimas

šeimos darželiai skelbimas

Jau daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų skaičiuojanti Kauno rajono savivaldybė ėmėsi naujovės – steigia Vakarų Europos valstybėse populiarius, bet Lietuvoje dar neišmėgintus šeimos darželius.

 

Per pastaruosius 9-erius metus Kauno rajone atidarytos 75 naujos darželių grupės, papildomai priimta apie 1500 vaikų, tačiau nemažai mažylių dar laukia eilėje.

 

„Plėtra didžiulė, mes stengiamės spėti kartu su ja, tačiau susiduriame su problema – priemiestinėse gyvenvietėse nebeliko laisvų valstybinių žemių, visi sklypai – privatūs“, - tvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

 

Dėl šios priežasties savivaldybei teko įkurdinti darželius anksčiau pastatytuose pastatuose, juos pritaikant ugdymui: studentų bendrabutyje, buvusioje policijos nuovadoje, praplečiant senųjų darželių patalpas.

 

„Su darželių stygiaus problema susiduriama ne tik Lietuvoje. Tą patvirtino ir mūsų partneriai iš Vokietijos Bergštrasės apskrities.  Šios apskrities vadovas kartą prasitarė, kad jo vaikai lanko šeimos darželį, Vokietijoje populiariai vadinamą „budinčia mama“, - prisiminė V. Makūnas.

 

Pirmieji šeimos darželiai Kauno rajone atsiras jau vasario mėnesį. Vienas asmuo savo namuose arba nuomojamose patalpose galės prižiūrėti iki 5 vaikų. Juos galės lankyti Kauno rajone gyvenantys 2–5 metų amžiaus vaikai, kurie nepatenka į savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Vaikai šeimos darželyje galės būti pagal poreikį – iki 10 valandų darbo dienos metu.

 

Šeimos darželiai taps savivaldybės darželių filialais, juos įkūrę asmenys bus įdarbinti ikimokyklinio ugdymo įstaigose, savivaldybė jiems mokės atlyginimą ir suteiks visas socialines garantijas. Savivaldybė, esant poreikiui, šeimos darželiams galės nupirkti baldų, žaislų, kito būtino inventoriaus.

 

 „Yra auklių, kurios savo namuose prižiūri vieną ar kelis vaikus. Manome, kad šeimos darželis taps patrauklia galimybe tokiems žmonėms, kartu tai palengvins tėvų finansinę naštą – jiems reikės tik sumokėti už vaiko maitinimą, parūpinti individualių higienos priemonių“, - aiškino V. Makūnas.

 

Maistą į šeimos darželius atveš konkursą laimėjusi įmonė.

 

V.Makūnas pabrėžė, kad šeimos darželio modelio diegimas nereiškia, kad Kauno rajono savivaldybė nestatys naujų darželių.

 

Šiuo metu kviečiami asmenys, norintys kurti šeimos darželius Akademijos, Domeikavos, Garliavos, Garliavos apylinkių, Ringaudų ir Užliedžių seniūnijose. Šiose vietovėse nepatekusiųjų į darželius skaičius - didžiausias.

 

Kauno rajono savivaldybė garsėja netradiciniais sprendimais, padedančiais jaunoms šeimoms. Ji pirmoji Lietuvoje nuo 2014 metų kompensuoja mėnesinio mokesčio dalį – 73 eurus už vaikų išlaikymą privačiuose darželiuose. Naujagimiams teikiamas 300 eurų vertės kūdikio kraitelis. Šios idėjos jau pasklido ir kitose šalies savivaldybėse. Tikimasi, kad šeimos darželiai taip pat taps gerąja patirtimi, kurią perims kitos augančios Lietuvos savivaldybės. 

 

***

Norinčius kurti šeimos darželius, Kauno rajono savivaldybė kviečia registruotis Kultūros, švietimo ir sporto skyriuje el. paštu: iene@krs.lt">nijole.jasinavičiene@krs.lt, nurodant savo vardą, pavardę, telefono numerį, el. pašto adresą ir seniūniją.