www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

keliai

keliai

Atėjus sudėtingiausiam eismo sąlygų sezonui, žiemai su iššūkiais susiduria ir pėstieji ir vairuotojai, ir kelius prižiūrinčios tarnybos.

 

Kauno rajono savivaldybė yra atsakinga už vietinės reikšmės kelių valymą ir barstymą, o kuriuos kelius kada valyti ar barstyti, rangovams nurodo seniūnijos. Valstybinės reikšmės kelius Kauno rajone prižiūri AB „Kelių priežiūra“.

25 Kauno rajono seniūnijose kelius valo skirtingi rangovai: Akademijos seniūnijoje už kelių valymą atsakinga bendrovė „Aplinkos darbai“, minėtos seniūnijos seniūnas Skirmantas Nominaitis pasakojo, kad intensyviai sningant yra papildomai perkamos įmonės „Eunesa“ paslaugos, Garliavos seniūnijoje gatves prižiūri bendrovės „Radė“ ir Komunalinis paslaugų centras, Domeikavoje – Kauno r. ŽŪB „Lapių agroservisas“ ir ūkininkas Olegas Naturjevas, Ringauduose dalį kelių prižiūri pati seniūnija su savo turima technika, taip pat paslaugos perkamos iš AB „Kelių priežiūra“.

 

Kalbinti seniūnai pridūrė, kad esant ekstremalioms oro sąlygoms beveik visada atsiranda ūkininkų ir vietos gyventojų, kurie geranoriškai padeda nuvalyti kelius ir gatves.

Kelių ir transporto skyriaus vedėjas Tautvydas Tamošiūnas informavo, kad 2018 m. Kauno rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių rekonstrukcijai, remontui, priežiūrai ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti buvo skirta 7066,0 tūkst. Eur. „Kasmet žiemos metu seniūnijos prižiūri beveik 2 tūkst. km kelių ir gatvių, įvažiavimų į sodus ir kiemus – čia valomas sniegas, barstoma druska ir žvyro mišiniai“, – pasakojo T. Tamošiūnas.

 

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Šukevičius tvirtino, kad seniūnijų vadovai jau ruošia dokumentus viešiesiems pirkimams kelių ir gatvių priežiūros paslaugoms įsigyti. „Stengiamės nelaukti, kada baigiasi pinigai ir nėra lėšų tinkamai prižiūrėti rajono kelių ir gatvių, todėl minėtas paslaugas įsigyti seniūnus skatiname iš anksto“, – kalbėjo Š. Šukevičius.

 

AB „Kelių priežiūra“ Komunikacijos projektų vadovė Giedrė Čekavičienė pasakojo, kad šiuo metu bendrovė prižiūri ir tvarko per 21 tūkst. km valstybinės reikšmės magistralinių, krašto ir rajoninių kelių, jungiančių miestelius ir gyvenvietes, iš jų 2682,48 km Kauno rajono kelių.

 

„Siekiant užtikrinti saugumą kelyje pirmiausiai kruopščiai renkama ir tikrinama informacija iš Kelių oro sąlygų informacinės sistemos (KOS) stotelių. Jų informacija gaunama bendradarbiaujant su „Lietuvos automobilių kelių direkcija“, – apie kelių būklės stebėjimą pasakojo G. Čekanavičienė. AB „Kelių priežiūra“ atstovė pridūrė, kad meteorologinių stotelių atsiųsti duomenys leidžia atlikti taškinę eismo sąlygų situacijos analizę. „Kelių priežiūrai“ kas dvi valandas siunčiami meteorologiniai duomenys. Vienai prognozei sudaryti naudojama apie 18 tūkstančių stebėjimų ir matavimų duomenų.

 

Atsakydama, ar „Kelių priežiūra“ spėja tinkamai prižiūrėti visus bendrovei priklausančius kelius, G. Čekanavičienė sakė, kad po reorganizacijos, kai liepos 1 d. pasikeitė bendrovės struktūra, buvo suderinti darbo grafikai tarp kelių tarnybų ir optimizuoti maršrutai. Pasirengimo kelių priežiūros darbams žiemos laikotarpiu organizavimas ir vykdymas atliekamas iš anksto ir nuosekliai koordinuojant visą įmonės veiklą. AB „Kelių priežiūra“ turi 62 druskos sandėlius visoje Lietuvoje, jų talpa siekia per 80 000 t. Sandėliai pripildomi žiemos sezonui dar neprasidėjus. „Žiemos sezono laikotarpiu druskos vežimas į sandėlius vyksta nuolat,“ – pasakojo Komunikacijos projektų vadovė ir pabrėžė, kad pajėgų prižiūrėti kelius pakanka, šiais metais numatytos ir investicijos į naują techniką.

 

2018 m. rudenį Lietuvos valstybinių kelių priežiūros įmonė „Kelių priežiūra“ sukūrė interaktyvų valstybinės reikšmės kelių priežiūros žemėlapį, jis vairuotojams padeda pasirinkti saugesnį maršrutą esant blogoms oro sąlygoms.

 

Žemėlapyje galima susipažinti su kiekvieno valstybinio kelio ruožo priežiūros reikalavimais. Tai vairuotojams padės pasirinkti saugesnius kelius. Esant blogoms eismo sąlygoms rekomenduojama rinktis kelius, kuriems keliami aukščiausios priežiūros reikalavimai – tai padės mažinti kelionės riziką.

 

Žemėlapyje galima susipažinti, kokiu paros metu keliai bus barstomi bei valomi ir iki kelintos valandos šie darbai turi būti atlikti.

Žemėlapyje pavaizduoti tik „Kelių priežiūros“ prižiūrimi keliai. Iš viso jie sudaro 21 tūkst. km. Čia nėra savivaldybių vietinės reikšmės kelių informacijos, nes jiems keliami kiti priežiūros reikalavimai.

 

Interaktyvus žemėlapis

Daugiau informacijos apie kelių priežiūrą:

http://keliuprieziura.lt/veikla/keliu-prieziura-ziema/

Kelių priežiūros lygiai (Kauno r.)