www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės atgarsiai iš Viešosios bibliotekos

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės atgarsiai iš Viešosios bibliotekos
 

Šiaurės šalių literatūros savaitė - tai kultūros projektas, kuriuo siekiama skleisti skaitymo džiaugsmą, literatūrą ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją. 1995 m. sugalvota ambicinga idėja laikui bėgant tapo kasmetiniu renginiu, kuriame dalyvauja apie 165 000 vaikų ir suaugusiųjų iš daugybės šalių. Du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja šiandien vis dar tokia pati, kokia buvo 1995-aisiais: kai mus apgaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir susirenkame kartu skaityti bei klausytis pasakojimų iš knygų.

Tad ir šiais metais visą lapkričio mėnesio antrąją savaitę įvairiose Šiaurės šalyse vyko daugybė Šiaurės šalių literatūros savaitei skirtų renginių. Į šį projektą, kuris trunka jau daugiau nei 20 metų, įsitraukė ne tik tokios šalys kaip Norvegija, Švedija, Suomija, bet ir Alandų bei Farerų salos, taip pat Islandija, Grenlandija, Baltarusija ir netgi keletas šiai grupei nepriklausančių šalių - JAV, Japonija, Kinija ir kt. Itin aktyviai projekte dalyvauja Baltijos šalys, tarp jų - ir Lietuva.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų centras prie šio projekto prisijungia ir organizuoja renginius jau ne pirmus metus. „Šiaurės šalių literatūros savaitės“ metu šiemet čia vyko net trys šiam projektui skirti renginiai. Kasmet projekto metu pasirenkama vis kita bendra tema. Šių metų tema - Šiaurės herojai, tad visų renginių, vykusių viešosios bibliotekos Vaikų centre metu, buvo kalbama būtent apie juos.

Pirmajame šios savaitės renginyje, kuris įvyko lapkričio 13 d., apsilankė patys mažiausieji bibliotekos lankytojai. Nuo 2018-ųjų balandžio vaikų centre veikia Mažųjų smalsučių klubas „0+“, kurio tikslas yra paskatinti bibliotekoje lankytis nuo pirmųjų mėnesių - vos išmokus sėdėti. Kadangi mažyliai su mamomis Viešojoje bibliotekoje renkasi kiekvieno mėnesio antrą antradienį, jie taip pat įsitraukė į šios projektinės savaitės veiklas. Jų šiaurietiškaisiais herojais tapo Troliai Mumiai, kuriuos pažįsta daugybė vaikų visame pasaulyje. Susitikimo metu visi kartu skaitėme ir vartėme Tovės Jansson knygelę „Muminukas ir gimtadienio sagutė“, o vėliau, padedami mamų, mažyliai puošė improvizuotą Muminuko tortą, kuris gavosi... tiesiog neįtikėtinas!

Lapkričio 14 d. į Viešosios bibliotekos vaikų centrą sugužėjo Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių skyriaus trečiokai su juos atlydėjusia mokytoja Nijole Šmatavičiene. Kartu su Vaikų centro darbuotojomis: vyr. bibliotekininkėmis Šarūne Baltrušaitiene ir Živile Kazakevičiene vaikai skaitė švedų Elias'o ir Agnes Våhlund'ų knygą vaikams „Superherojų vadovas“. Komiksų tipo knygoje pasakojama apie naujokę Lisą, kuri buvo kasdien užgauliojama keleto padaužų dėl didžiulių atlėpusių ausų. Tačiau vieną dieną, slėpdamasi nuo jų bibliotekoje, mergaitė randa stebuklingą knygą, kurioje aprašyta daugiau nei 100 įvairiausių herojiškų galių ir tai, kaip jų visų išmokti. Vaikai, stebėdami knygos iliustracijas skaidrėse, susidomėję skaitė Lisos istoriją, o vėliau diskutavo apie tai, kokių galių patys labiausiai norėtų įgyti, kaip elgtis, jei iš tavęs ar draugo yra tyčiojamasi, taip pat pasidalino, kokias knygas skaito ir mėgsta. Kad ir patys bent trumpam taptų herojais, renginio dalyviai pasipuošė savo pasigamintomis kaukėmis.

Lapkričio 16 dieną paskutiniame Šiaurės šalių literatūros savaitės renginyje dalyvavo Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos 8 klasės moksleiviai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jūrate Dranginiene. Paaugliams skirtoje norvegų rašytojo Simono Stranger'io knygoje „Tie, kurių nėra“ herojaus suvokimas kur kas sudėtingesnis - čia paliečiamos itin aštrios temos. Norvegei Emilijai tenka spręsti kaip pasielgti, kai prie jos namų durų atsiranda pabėgėlis bendraamžis Samuelis, kuriam prieš kelerius metus Emilija jautė šiltus jausmus, tačiau jam padėdama ji nusikalstų įstatymui. Moksleiviai perskaitė ištrauką, vėliau diskutavo apie pabėgėlių ir juos priimančių šalių situaciją ir problemas, taip pat pasidalino įžvalgomis apie mėgstamas knygas, filmus ir serialus.

Šiais metais Viešojoje bibliotekoje organizuotuose Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiuose dalyvavo daugiau nei pusšimtis dalyvių. Jaukioje žvakių šviesoje praleistas laikas suteikė vaikams naujų patirčių, leido pajusti šiaurietišką dvasią ir pamąstyti apie šiandieninio gyvenimo herojus bei savo herojiškumą jame.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė

Šarūnė Baltrušaitienė