www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

ep 3

ep 3

 Rugsėjo 21-23 dienomis visoje Lietuvoje jau 25 kartą minime Europos paveldo dienas. Idėja pradėti rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 metais, o jos iniciatorius buvo Prancūzijos kultūros ministras Jack Lang. Per keletą metų šis renginys išplito po daugelį vakarų Europos šalių ir pasidarė toks populiarus, jog nuo 1991 metų Europos Tarybai inicijavus ir parėmus Europos Sąjungai, visoje Europoje imta rengti Europos paveldo dienas. Prisidėdama prie šios iniciatyvos jau kelerius metus iš eilės Europos paveldo dienas organizuoja ir Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Šiais metais, švenčiant modernaus valstybingumo šimtmetį, neišvengiamai atsigręžiame ir į šimtmečio kultūros paveldą: tai svarbi jubiliejinės refleksijos dalis ir savosios tapatybės pažinimo entuziazmo pažadas.

 

Susipažinti su Kauno rajono kultūros paveldu į renginį pakviesta Kauno rajono bendruomenė: Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos ir Garliavos Jonučių progimnazijos mokytojai ir moksleiviai bei kiti savo krašto kultūrai, jos puoselėjimui neabejingi bendruomenės nariai.

 

Europos paveldo dienoms skirtą šventę Viešojoje bibliotekoje pradėjome Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkės L. Čekanauskienės paskaita apie istorijos ir kultūros paveldą, skatinantį turizmą Kauno rajone. Pranešėja patikino, kad Kauno rajonas gali pagrįstai didžiuotis turtingu kultūros paveldu. Savo pranešime Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė L. Čekanauskienė apžvelgė išskirtinius Kauno rajono paveldo objektus, akcentuodama jų svarbą mūsų krašto istorijai.

 

Svarbiu renginio akcentu tapo Viešosios bibliotekos projekto „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone - II“ įgyvendinimo metu sukurto virtualaus gido „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“ rezultatų pristatymas. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, rėmė Viešoji biblioteka. Projekto vadovės vyr. bibliotekininkės V. Tamašauskienės teigimu tikimasi, kad sukurtas virtualus gidas ne tik papildys Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos fondą nauju, inovatyviu, ilgalaikę išliekamąją vertę turinčiu informacijos saugojimo rinkiniu, bet ir užtikrins Kauno rajono kultūros ir istorijos vertybių išlikimą bei jų sklaidą vietinei ir tarptautinei bendruomenei (gidas išverstas į anglų k.). Virtualiame gide pristatomi 9 maršrutai, kuriuos sudaro 88 objektai. Prie kiekvieno objekto pateikta trumpa tekstinė informacija su nuorodomis į daugiau informacijos šaltinių apie nagrinėjamą objektą, nuotraukos, kurių dalis - panoraminės ir AERO, darytos su dronu. Pasinaudojus Google Maps internetinio žemėlapio paslauga, galima keliauti  pagal sukurtus maršrutus arba lankyti atskirus objektus, pažymėtus virtualaus gido interaktyviame žemėlapyje (GPS kooridatės) ir pasiekti net labiausiai nutolusius Kauno rajone esančius objektus.

 

Viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės teigimu, naująsias technologijas puikiai įvaldę ir mėgstantys moksleiviai, nuo šiol Kauno rajoną pažinti gali ne tik keliaudami ir lankydami žymias vietoves fiziškai, bet ir virtualiai. Sukurtą interaktyvią metodinę priemonę, patalpintą Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos tinklalapyje adresu: https://www.krsvbiblioteka.lt/lt/ galės naudoti pamokose istorijos bei literatūros dalykus dėstantys mokytojai ir savarankiškai patys moksleiviai, norintys greitai ir patogiai vienoje vietoje surasti daug susistemintos vaizdinės ir tekstinės informacijos bei išmaniai susipažinti su Kauno rajono vertybėmis, žymiomis kūrusiomis, gyvenusiomis ir  skleidusiomis lietuvišką žodį asmenybėmis. Virtualus gidas kaip informatyvi ir interaktyvi pažinimo priemonė pritaikyta naudoti ir neformalaus ugdymo užsiėmimuose bibliotekoje, Trečiojo amžiaus universiteto užsiėmimuose bei istorijos, krašto pažinimo renginiuose bendruomenėse.    

 

Europos paveldo dienoms skirtą renginio programą užbaigėme nuotaikinga viktorina moksleiviams „Kauno rajono kultūros paveldas“. Žinias apie Kauno rajoną ir jo kultūros paveldą moksleiviai pasitikrino atsakinėdami į vyr. bibliotekininkės R. Vasauskaitės pateiktus viktorinos klausimus. Viktorinoje dalyvavę Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos 7 klasės moksleiviai ir Garliavos Jonučių progimnazijos 5 klasės moksleiviai patikino, kad nors Kauno rajone dar yra nemažai nepažintų ir neaplankytų vietovių, tačiau virtualus gidas nuo šiol taps tikru pagalbininku, padedančiu lengvai susiplanuoti ekskursiją po Kauno rajono žymias vietas.

 

Dėkojame Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos istorijos mokytojui - metodininkui V. Overlingui, Garliavos Jonučių progimnazijos istorijos mokytojai - metodininkei L. Laškovai ir Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos istorijos mokytojai - metodininkei E. Ilčinskienei, puikiai parengusiems moksleivius viktorinai.

 

Tegul šios paveldo dienos tampa raktu, padedančiu geriau pažinti, suprasti ir mylėti savo kraštą, džiaugtis kultūros paveldu, unikaliu kraštovaizdžiu ir architektūriniais statiniais, puošiančiais Kauno rajoną.

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios  bibliotekos vyr. bibliotekininkė

R. Vasauskaitė