www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

aktorės birutės mar kūrybos vakaras tremties atmintys5

aktorės birutės mar kūrybos vakaras tremties atmintys5

 

Rugsėjo 17 d. Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko aktorės ir rašytojos Birutės Mar kūrybos vakaras „Tremties atmintys“.

 

Renginio dalyviai išvydo fragmentus iš Birutės Mar pjesės „Ledo vaikai“. Lietuvos akademinio dramos teatro aktorė ir rašytoja, profesionaliai scenoje išgyvendama skausmingus tremties į Sibirą įvykius, perteikė dramatiškus Lietuvos tremtinių ir savo tėvų prisiminimus.

 

1941 metų birželio 14-ąją buvo ištremta 17 tūkstančių Lietuvos žmonių – šviesuolių, mokytojų, tarnautojų, ūkininkų. Dauguma jų buvo pasmerkti lėtai mirčiai nuo bado ir šalčio.

 

Su šeimomis tada buvo išvežti ir aktorės mažamečiai tėvai. Jiems likimas lėmė augti jurtoje lediniame Laptevų jūros iškyšulyje. Nepaisant skaudaus išgyvenimo klausimo, tuomet vienintelė visų ištremtųjų galvose kirbėjusi svajonė buvo sugrįžti į namus, į Lietuvą.

 

Renginio metu skambėjo tremtinių poezija ir gyvai aktorės akordeonu atliekamos dainos. Sujaudinti itin jausmingos ir kupinos dramatizmo, tikrų išgyvenimų ir skausmingų patirčių istorijos renginio dalyviai neslėpė savo emocijų. Juk tai mūsų istorijos dalis, kurią savo pjesėje „Ledo vaikai“ siekė perteikti ir papasakoti mums ir ateinančioms kartoms Birutė Mar.

 

Po susitikimo prie rašytojos, aktorės Birutės Mar nusidriekė eilė dalyvių, norinčių įsigyti jos išleistų knygelių su autorės autografu ar padėkoti už nuostabų vakarą.

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė R. Vasauskaitė