www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

daugiabuciu renovacija

 

Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas rengti ir įgyvendinti naujus daugiabučių namų atnaujinimo projektus pagal Vyriausybės patvirtintą Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Kvietimas skelbiamas 150 mln. eurų investicijoms.

Numatoma valstybės parama – 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų, tenkančių energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Už šias lėšas numatoma renovuoti ne mažiau kaip 500 daugiabučių namų.

Pagal šį kvietimą vykdomiems projektams taip pat numatoma 100 proc. apmokėti arba kompensuoti projekto parengimo, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas, taip pat 100 proc. padengti nepasiturintiems butų savininkams tenkančias išlaidas.

Kvietimu numatoma priimti neribotą paraiškų skaičių ir jas įgyvendinti išdėstant projektų srautą pamečiui, atsižvelgiant į kvietime numatytus atrankos kriterijus. Prioritetinis jų – kvartalinė renovacija, kiti kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė bei efektyvumas. Sureitingavus paraiškas numatoma sudaryti pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą. Į šį sąrašą nepateksiančias paraiškas numatoma įtraukti į rezervinį projektų sąrašą, sudarant sąlygas projektus įgyvendinti kitais metais.

„Dabartinis, kaip ir prieš tai buvęs kvietimas išryškina naujas kryptis daugiabučių namų atnaujinimo procese – didžioji dalis pastatų bus atnaujinama ne pavieniui, o kvartalais. Tai parodė ir šių metų pradžioje pasibaigusio kvietimo rezultatai – daugiau nei pusė į pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą patekusių daugiabučių yra įtraukti į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas,“ – teigia Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Pasak V. Serbentos, kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas, apimančias vieno, dviejų ir daugiau miesto kvartalų atnaujinimą, yra pasirengusios ir artimiausiu metu pradės įgyvendinti 31 šalies savivaldybė.

Paraiškas gali teikti savivaldybės, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkų patvirtintos paraiškos teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) nuo š. m. lapkričio 1 d. iki gruodžio 1 d.

Kartu su paraiška reikia pateikti ne tik daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimo protokolą, kuriuo jie pritaria daugiabučio renovacijai ir patvirtina jo atnaujinimo investicijų planą, bet ir pasirinkto finansuotojo nustatytos formos protokolą dėl lėšų skolinimosi. Tai leis greičiau įgyvendinti projektus.

Prašymus dėl renovacijos daugiabučiai turi pateikti Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriui iki š.m. rugpjūčio 21 d.

Detalesnė informacija tel.: +370 37 305543