www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Kadras iš filmo Pokalbiai rimtomis temomis studijos Monoklis archyvo nuotr.2

Kadras iš filmo Pokalbiai rimtomis temomis studijos Monoklis archyvo nuotr.2

Birželio 1 d., minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Kauno rajono mokyklose pradedama vykdyti viešosios įstaigos „Visos mūzos“ inicijuota kino edukacinė programa „Susitikimas“. Šiuo projektu organizacija atnaujina edukacinę studiją, kurią intensyviai vykdė 2014 m. rudenį: tuomet vyko filmų peržiūros, susitikimai su režisieriais, moksleiviai turėjo galimybę iš arti susipažinti su kino kritiko profesija. 2018 m. sugrįžęs projektas orientuotas į opią patyčių jaunimo tarpe problemą: pasitelkiant audiovizualinį meną ir jo analizę, bus siekiama skatinti patyčių prevenciją mokyklose.

 

Kino seansų ciklas startuoja su lietuvių režisierės Giedrės Beinoriūtės filmu „Pokalbiai rimtomis temomis“ (2012 m.), kurio herojai – vaikai ir paaugliai, įžvalgiai analizuojantys juos supantį pasaulį. Filme kalbama įvairiomis temomis – apie vienatvę, meilę, Dievą, pasaulį, žmogaus ryšį su kitu žmogumi. Projekto vadovės Eglės Marčiulaitytė teigimu, kinas – paveikus įrankis įtaigiai kalbėti apie aktualijas: „Kai rimtomis temomis kalba vaikai, į jas pažvelgi kitomis akimis. Tikiu, jog pažiūrėję filmą jaunuoliai ne tik permąstys savo pačių elgesį, požiūrį, jausmus, bet ir bus įkvėpti keistis, geriau suprasti kitus“. Po filmo peržiūros, moksleiviai bus kviečiami neformaliam pokalbiui patyčių, tarpasmeninių santykių temomis ir kitais jaunimui aktualiais klausimais. Pokalbius moderuos ir diskusijas ves „Vaikų linijoje“ dirbančios psichologės Rugilė Pekoriūtė ir Eglė Rojienė.

 

Į moksleivių edukacijos programą „Susitikimas“ įsitrauks Kauno rajone veikiančių švietimo įstaigų 9-12 kl. moksleiviai ir jų mokytojai. Birželio mėnesį edukaciniai užsiėmimai vyks Čekiškės P. Dovydaičio gimnazijoje, Ežerėlio pagrindinėje mokykloje, Domeikavos, Piliuonos, Neveronių gimnazijose, Garliavos A. Mitkaus mokykloje. Rudenį projektas sugrįš į tas pačias ir keliaus į kitas Kauno rajono švietimo įstaigas. Planuojama, jog projekte iš viso dalyvaus 15-a Kauno rajono mokyklų. Įsibėgėjus vasarai, projektas pasieks platesnes auditorijas – Kauno rajono kultūros centruose planuojami švedų režisierės Annos Odell filmo „Susitikimas“ pristatymai.

 

Projektą remia „Lietuvos energijos“ paramos fondas, projekto partneriai: Kauno rajono savivaldybė, „Vaikų linija“, studija „Monoklis“, Vytauto Didžiojo universitetas. Visos projekto vykdomos veiklos – filmų peržiūros ir diskusijos – yra nemokamos.

 

Projektą vykdo viešoji įstaiga „Visos mūzos“ – Tarptautinio Kauno kino festivalio organizatorė. Per dešimtmetį savo veiklą išplėtęs festivalis tapo vienu svarbiausių kino meną puoselėjančių renginių Kaune, kurio kūrėjai prisideda prie kino kultūros vystymo Lietuvoje. Festivalių metu pristatomi naujausi filmai, organizuojamos atviros diskusijos, kino dirbtuvės, paskaitos, didelis dėmesys skiriamas edukacijos projektams. 2018 m. rugsėjo 20–30 d. festivalis Kaune vyks jau 11-ą kartą.

 

Daugiau informacijos apie projektą – www. kinofestivalis.lt.