www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

edukacija 5

edukacija 5

„Karjera (ne) atsitiktinumas“ - tai Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, kurios vienas pagrindinių tikslų - būti atvira visuomenei žinių ir informacijos skleidėja, užtikrinančia kokybiškas paslaugas bendruomenės nariams ir sudarančia galimybes mokytis, kurti ir tobulėti visą gyvenimą. Plėsdami mokymąsi skatinančias galimybes ir stiprindami bendradarbiavimą su ugdymo įstaigomis, viešojoje bibliotekoje jau antrus metus organizuojame paskaitų ciklą moksleiviams ir jaunimui karjeros planavimo klausimais, kuriame dalyvauja Garliavos pagrindinės mokyklos, Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos ir Kauno r. Garliavos Jonučių gimnazijos moksleiviai bei jų mokytojai.

 

Balandžio 24 dienos popietę Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko antrasis susitikimas iš paskaitų ciklo „Karjera (ne) atsitiktinumas“. Viešojoje bibliotekoje svečiavęsi neformalaus ugdymo organizacijos VŠĮ „ Kitas variantas“ Kauno miesto mentoriai: Evaldas Černiauskas ir Diana Altanė gausiai susirinkusiems Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos devintų klasių moksleiviams pasakojo apie savanorystės fenomeną, savanoriškos veiklos galimybes „Kitame variante“ bei atskleidė savanoriškos veiklos naudą pačiam savanoriui.

 

Jau antrą veiklos dešimtmetį skaičiuojanti atvira ir patikima organizacija „Kitas variantas“ pagal unikalią ištobulintą programą organizuoja 14-19 m. amžiaus moksleiviams tęstinius mokymus, kurių metu, kaip teigia mentorė Diana Altanė, padedami sertifikuotų mentorių moksleiviai įgauna pasitikėjimą būti savimi ir išsiugdo įgūdžius kurti norimus gyvenimo pokyčius. Tęstiniuose mokymuose moksleiviai ne tik geriau pažįsta ir realizuoja save, bet ir įgyja komandinio darbo, kūrybiškumo įgūdžių. Mentoriaus E. Černiausko teigimu, tik gerai suprasdamas ir pažindamas save ir savo norus galėsi objektyviai įvertinti visas savo karjeros alternatyvas ir jų tinkamumą. Tik gerai įsigilinęs į save, savo interesus, vertybes, stipriąsias ir tobulintinas puses, galėsi pasirinkti ar susikurti tokią karjerą, kuri atneš Tau didžiausią pasitenkinimą ir padės kurti prasmingą visavertį gyvenimą. Jei nežinosi, kas esi ir ko nori, bus labai sudėtinga išsirinkti ir savąjį karjeros kelią.

 

Savanoriška veikla besidomintiems gimnazijos moksleiviams išryškindama pagrindinius savanoriškos veiklos privalumus mentorė Diana pasidalino savo asmenine patirtimi apie savanorišką veiklą.

 

Užsiėmimo dalyviai domėjosi kaip savanoriškos veiklos patirtis gali įtakoti jų karjeros sprendimus. Mentoriaus E. Černiausko teigimu savanoriška veikla pozityviai apibūdina ją atliekantį asmenį, tad šiuolaikiniame darbo pasaulyje savanoriškos veiklos patirtį turintys darbuotojai vertinami ypač palankiai. Dažnai savanoriai apibūdinami kaip iniciatyvūs, smalsūs, aktyvūs, empatiški, nebijantys iššūkių, gebantys dirbti drauge su kitais.

 

Tad gimnazijos moksleiviams, planuojantiems karjerą, šios charakteristikos gali tapti lemiančiomis. Tikimės, kad šių susitikimų dėka jaunajai auditorijai atsivers galimybės pažvelgti į save ir per tai pažinti karjeros galimybių amplitudę.

 

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė

R. Vasauskaitė