www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Informuojame, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2017 m. gruodžio 5 d. priėmė Išmokų vaikams įstatymo Nr. I-621 pakeitimo įstatymą Nr. XIII-822, kuris įteisino išmokos vaikui („vaiko pinigų“) mokėjimą visiems vaikams nevertinant šeimos gaunamų pajamų:

– 0,79 BSI dydžio (30,02 Eur) išmoka per mėnesį  – visiems vaikams (nuo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau kaip iki jiems sukaks 21 metai) kaip universali išmoka. Universalią išmoką (30,02 Eur) turi teisę gauti ne tik šeimoje auginami ir (ar) globojami vaikai, bet visi globojami vaikai, nepriklausomai nuo globos (rūpybos) formos (tiek globojami šeimynoje, tiek vaikų globos institucijose, tiek globos centre).

Papildomai išmoka vaikui (nuo gimimo dienos iki 2 metų – 28,5 Eur, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki jiems sukaks 21 metai – 15,2 Eur) skiriama:

– šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 1 ar 2 vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio;

– šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 3 ar daugiau vaikų, nevertinant šeimos gaunamų pajamų. 

Prašymus dėl išmokos vaikui skyrimo bus galima teikti nuo 2018 m. sausio 1 d. Išmoka vaikui mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Pavyzdžiui, jeigu kreipiamasi 2018 m. lapkričio ar gruodžio mėn., išmoka bus išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje.

Kreipimosi dėl išmokos vaikui tvarka nesikeičia. Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti bus galima elektroniniu būdu per Socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt. Prisijungimas galimas trimis būdais: per el. bankininkystės sistemą, su mobiliu elektroniniu parašu arba su elektroniniu parašu.

Taip pat prašymą bus galima pateikti raštu Kauno rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriuje ir seniūnijose pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą, o nedeklaravę gyvenamosios vietos – savivaldybėje, kurioje asmuo faktiškai gyvena. Kartu reikės pateikti asmens dokumentą, jokių papildomų dokumentų kreipiantis dėl universalios išmokos vaikui (30,02  Eur) nereikės.

Daugiau informacijos apie išmoką vaikui galima rasti Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) svetainėje www.spis.lt rubrikoje dažniausiai užduodami klausimai (DUK) bei Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje www.socmin.lt paspaudus nuorodą http://www.socmin.lt/lt/seima-ir-vaikai/soc-parama-seimoms-vaikams/dazniausiai-uzduodami-klausimai-b1cv.html.