www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

rob 2

rob 2

 

2017 m. lapkričio 24 d. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Zapyškio filiale vyko pirmosios šį sezoną tarpbibliotekinės „Lego robotikos“ varžybos moksleiviams. Prisidedant prie vaikų ir paauglių technologinių ir kūrybiškumo kompetencijų ugdymo ir jų tarpusavio bendradarbiavimo, lavinant jų komandinį darbą bei loginį mąstymą, viešojoje bibliotekoje ir 6 jos padaliniuose jau ne pirmą kartą organizuojamos kūrybinės tarpbibliotekinės moksleivių robotikos varžybos „RoboLyga“.

Zapyškyje vykusiose varžybose dalyvavo 8 komandos - t.y. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių: Zapyškio, Ringaudų, Domeikavos bibliotekų moksleiviai bei svečiai iš Kauno miesto V. Kudirkos viešosios bibliotekos. Į varžybas, kuriose netrūko emocijų ir pergalių džiaugsmo, susirinko ne tik gausus dalyvių, bet ir komandas palaikančių draugų bei artimųjų būrys.

Moksleiviai varžyboms ruošėsi iš anksto. Varžybų dalyviai ne tik turėjo sukonstruoti robotą, bet ir užprogramuoti jį taip, kad jis įveiktų varžybų organizatorių parengtas dvi rungtis. Dalyviai su sukonstruotais savo robotais varžėsi „Juodosios linijos“ ir „Robotų sumo“ rungtyse.

„Juodosios linijos“ rungtyje moksleivių užprogramuoti robotukai turi sekti juodą liniją ir kuo greičiau pasiekti finišą. Šioje rungtyje I - ąją vietą užėmė Domeikavos bibliotekos „RoboPro“, II - ąją „Robotų statytojai“ komandos, III - ąją vietą Ringaudų bibliotekos „Ringaudas“ komanda.

Pati emocionaliausia ir pelniusi daugiausia varžybų dalyvių ir žiūrovų ovacijų šių varžybų rungtis buvo „Robotų sumo“. Sumo ringe kovojančių robotukų užduotis - ieškoti priešininko, o jį suradus išstumti iš ringo. Šioje rungtyje I - ąją vietą iškovojo Viešosios bibliotekos komanda „Robonautai“, II - ąją Kauno miesto V. Kudirkos viešosios bibliotekos komanda „Robonatorius“, III - ąją Ringaudų bibliotekos komanda „Ringaudas“.

Kiekvienoje rungtyje geriausiai pasirodę ir bendroje įskaitoje daugiausiai taškų surinkę varžybų dalyviai buvo apdovanoti renginio rėmėjo - Kauno „Tauro LIONS“ klubo įsteigtais prizais. Visiems varžybų dalyviams buvo įteiktos Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vardinės padėkos.

Sveikiname visus šių varžybų dalyvius: Gabijų Gališanskį, Liudą Baltrušaitį, Vakarį Vilimą, Marių Markevičių, Beną Daugėlą, Dominyką Kvedaravičių, Luką Aomą, Elminą Zakšauską, Danielių Ramanauską, Tomą Zekaitį, Justiną Ribikauską, Stelą Šileikaitę, Dominyką Remeiką, Kajų Sidokerskį, Jokūbą Gumauską, Laną Toleikį, Kajų Dabšį, Tadą Draudvilą, Pijų Neliubšį, Gustą Adomavičių.

Dėkojame renginio rėmėjams - Kauno „Tauro LIONS“ klubui, „Robolygos“ turnyro kuratoriui, Zapyškio bibliotekos savanoriui -  Žilvinui Neliubšiui bei Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos bibliotekininkėms: Elvinai Čirkovai, Vilijai Mitkuvienei, Eglei Štulaitei ir „Lego robotikos“ būrelio vadovui Šarūnui Ašmantui.

2017 m. lapkričio 25 d. Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko „Šimtmečio programavimo valanda“. 2017 metų programavimo valanda Lietuvoje yra minima jau trečią kartą. „Programavimo valanda“ - tai integruota virtuali Lietuvos istorijos, kultūros ir programavimo pamoka 6-14 metų vaikams, kurie Lietuvos bibliotekose ir mokyklose vienu metu sprendžia mūsų modernios šalies istorijos ir programavimo rebusus, sukurtus Lietuvos menininkų ir technologų. Lietuva prisijungia prie pasaulinės „Hour Of Code“ iniciatyvos su daugiau nei 100 milijonų bendraminčių iš viso pasaulio. Kitais metais minėdami Lietuvos šimtmetį šių metų programavimo valandoje didelį dėmesį skyrėme Lietuvos šimtmečio įvykiams ir herojams, atpažindami juos programavimo užduotyse. Susirinkę jaunieji bibliotekos lankytojai išbandė save įvairiose programavimo užduotyse: kūrė tautinių šokių žingsnelius, dėliojo Nepriklausomybės aktą, programavo skrydį per Atlantą, R. Meilutytei padėjo kuo greičiau perplaukti baseiną, ieškojo ir dėliojo svarbius Lietuvos Respublikos Prezidento V. Adamkaus laimėjimus ir daugybę kitų panašių ir smagių užduočių.

Užsiėmimo pabaigoje jaunųjų programuotojų laukė iniciatorių dovanos bei saldžiosios vaišės!

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

vyr. bibliotekininkė Ž. Kazakevičienė ir R. Vasauskaitė