www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

 KRSVB VIRTUALUS GIDAS

KRSVB VIRTUALUS GIDAS

Žymius Kauno rajono kultūros objektus nuo šiol aplankyti bus lengviau - pažinti dvarus, sodybas, namus bei juose gyvenusias iškilias asmenybes padės virtualus gidas. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka sėkmingai įgyvendindama Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą projektą „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“, skatinantį vietinę ir tarptautinę visuomenę domėtis Kauno rajono kultūros istorija ir saugoti jos istorinę atmintį, visuomenei pristato naujieną - virtualų gidą „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“.

 

„Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“ - tai interaktyvi, naujoviška, šiuolaikinių technologijų sprendimais pagrįsta mokymosi ir kultūros pažinimo priemonė, skirta Lietuvos ir užsienio vartotojui susipažinti su Kauno rajone esančiais reikšmingais ir unikaliais kultūros paveldo objektais bei žymiais Kauno rajono žmonėmis.

Gidą sudaro 68 objektai, išdėstyti interaktyviame žemėlapyje. Tai sodybos, namai, dvarai, menantys juose gyvenusių žymių žmonių istorijas; paminklai, kryžiai, atminimo ženklai čia kūrusiems ir skleidusiems lietuvišką žodį kūrėjams.

Pasitelkusieji virtualų gidą aplankysite Kauno rajone gyvenusių literatūros klasikų: rašytojo Vinco Mykolaičio - Putino, Maironio, Jono Biliūno, Prano Mašioto; kraštotyrininko Balio Buračo, Nepriklausomybės akto signataro, Ministro pirmininko, profesoriaus, mokslininko ir daugelio žurnalų ir laikraščių redaktoriaus bei leidėjo Prano Dovydaičio, knygnešių: Mykolo Račkaus, Kipro Bielinio, Kazimiero Jonaičio, kompozitoriaus ir knygnešio Juozo Naujalio ir kitų Kauno rajone gyvenusių ir kūrusių iškilių asmenybių namus.

„Rengdami iškilių ir nusipelniusių Kauno rajonui asmenybių sąrašą konsultavomės su lituanistais, istorijos ir kitų mokslo sričių specialistais, taip pat naudojomės mūsų bibliotekoje sukaupta kraštotyros informacija. Tikimės, kad ateityje Kauno rajonui nusipelniusių asmenybių sąrašas bus dar papildytas“, - kalbėjo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė.

Projekto vadovė, vyr. bibliotekininkė Virginija Tamašauskienė pasidžiaugė, kad sukurtas virtualus gidas ne tik padeda atrasti žymias lankytinas kultūros paveldo objektų vietas, bet ir pateikia koncentruotą informaciją apie šiose vietovėse gyvenusias ir kūrusias iškilias asmenybes. „Nurodomi svarbiausi jų biografijos faktai bei akcentuojami šių asmenų ryšiai su Kauno rajonu. Norintieji sužinoti daugiau, gali pasinaudoti šalia pateikiama nuoroda į kitus informacijos šaltinius“, - teigė V. Tamašauskienė.

Žemėlapyje išskirti keturi maršrutai: 32 kultūros objektai, 12 lankytinų vietų - knygnešių takais, 13 lankytinų vietų - literatų takais ir 11 suolelių, skirtų savanoriams įamžinti. Kiekvienas maršrutas turi jam priskirtus objektus. Atrastas vietas projekto rengėjai įamžino 360 laipsnių fotokamera, kuria darytos nuotraukos suteikia realų erdvės ir buvimo toje vietovėje pojūtį. Pasirinkus maršrutą ir pažymėjus norimą objektą, apie jį pateikiama susisteminta tekstinė informacija lietuvių ir anglų kalbomis su fotografijomis ir panoraminėmis nuotraukomis. Keliaujant nuo vieno objekto iki kito, nurodomas atstumas tarp objektų kilometrais. Kelius, važiavimo kryptis automobiliu, dviračiu arba pėsčiomis galima susirasti per interaktyvų žemėlapį internete, adresu: https://maps.google.lt/.

Ant dešimties žymiausių Kauno rajono kultūros paveldo objektų pritvirtinti QR kodai, leidžiantys išmaniai susipažinti su pastato istorija, kurią galima perskaityti su specialia išmaniajame įrenginyje (telefone ar planšetiniame kompiuteryje) esančia QR kodų nuskaitymo programa (programą parsisiųsti galite čia: http://bit.ly/2sxfPl1, http://bit.ly/1cT8KLu ). Su išmaniuoju įrenginiu nuskaičius ant Jus dominančio objekto pritvirtintą QR kodą, išmanaus įrenginio ekrane pamatysite objekto vidaus panoraminę nuotrauką ir kitą informaciją, esančią virtualiame gide.

Projekto metu sukurtu virtualiu gidu „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“, pasinaudoti gali kiekvienas, apsilankęs Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos tinklalapyje adresu https://www.krsvbiblioteka.lt/virtualusturas/.

Pagrindiniai projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir Kauno rajono savivaldybė.

Projekto vykdytojas: Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė

R. Vasauskaitė