www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

1dIMG 1308

1dIMG 1308

Bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka 2017 m. balandžio mėnesį viešosiose bibliotekose startavo Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuojamas aplinkosauginis projektas „Atsakingas skaitytojas“. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka prisijungdama prie šios iniciatyvos kvietė bibliotekos lankytojus prisidėti prie elektronikos atliekų rinkimo akcijos ir nebenaudojamus elektronikos prietaisus atnešti į biblioteką.

 

Per 3 mėnesius Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lankytojai atsakingai atsikratė 800 kg. elektronikos atliekų, o lentynas bibliotekoje papildė 62 knygos už 500 EUR sumą. Šios bibliotekos lankytojai buvo aktyviausi ir surinko didžiausią elektronikos atliekų kiekį iš visų šalies bibliotekų, dalyvaujančių Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuojame projekte „Atsakingas skaitytojas“.

 

EPA direktorius Linas Ivanauskas džiaugiasi, kad net ir šiltuoju metų laiku bibliotekų lankytojai aktyviai įsitraukė į atsakingą elektronikos atliekų rūšiavimą. „Skaitytojai nebenaudojamus smulkiuosius elektroninius įrenginius (virdulius, telefonus, barzdaskutes, baterijas ir t.t.) galėjo atnešti į bibliotekas ir palikti atsakingam sutvarkymui. Tiesa, skaitytojai galėjo užsiregistruoti pas bibliotekos darbuotojus, kad iš jų namų EPA surinkėjai nemokamai išvežtų ir stambiąsias elektronikos atliekas, tokias kaip nebenaudojamus šaldytuvus, skalbykles, kaitlentes ir kt. elektronikos prietaisus Kviesdami dalyvauti šiame projekte norėjome atkreipti gyventojų dėmesį į būtinybę tinkamai atsikratyti elektronikos atliekų ir tam sudarėme itin patogias galimybes“, - pasakoja L. Ivanauskas. Jis priduria, kad projektas bibliotekose bus vykdomas visus šiuos metus ir kviečia prie jo prisijungti dar to nespėjusias padaryti šalies bibliotekas.

 

Pasak pirmąją vietą konkurse laimėjusios Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkės Reginos Vasauskaitės, tokie projektai padeda skatinti gyventojų sąmoningumą. „Nebenaudojami elektroniniai įrenginiai keliauja ne į buitinių atliekų konteinerius, o atsakingas elgesys dar ir įvertinamas - bibliotekos fondai pasipildo itin didelę paklausą skaitytojų tarpe turinčiomis knygomis. Per metus viešosios bibliotekos ir jos padalinių paslaugomis naudojasi daugiau nei 233 tūkstančiai fizinių lankytojų ir apie 180 tūkstančių virtualių lankytojų. Bibliotekų skaitytojams per metus išduodama virš 300 tūkst. vnt. dokumentų. Mūsų bibliotekoje vidutiniškai skaitytojas apsilanko 2 kartus per mėnesį ir perskaito apie 28 knygas per metus. Akivaizdu, kad lankytojai yra suinteresuoti knygų pildymu, tačiau pirmą kartą turėjo galimybę savo atsakingu elgesiu prie didesnio knygų pasirinkimo prisidėti ir patys“, – pasakoja R. Vasauskaitė. Pageidaujamų knygų sąrašas sudarytas nuo detektyvinių romanų, tokių kaip N. Roberts  „Sąžiningos iliuzijos“, iki populiariausių saviugdos kūrinių, pavyzdžiui, L. Gounelle „Dievas visada keliauja incognito“ ar vaikams skirtų leidinių - L. Žutautė  „Kakė Makė ir supertėčio diena“ ir t. t.

 

L. Ivanauskas pasakoja, kad nebenaudojamą elektroniką reikia išmesti tik tam skirtose vietose. „Nors pati elektronika nėra pavojinga, tačiau tapusi atlieka ir irdama nesaugioje vietoje neišvengiamai sukelia žalos. Įrenginiuose yra sunkiųjų metalų - gyvsidabrio, švino, chromo ar freono dujų ir t. t. Nuodingos medžiagos prasiskverbia į gruntą, iš kurio jos per vandenį sugrįžta žmonėms, augalijai ir gyvūnams“, - teigia EPA direktorius.

 

Gyventojai, kurių lankomos bibliotekos nedalyvauja projekte „Atsakingas skaitytojas“, smulkiąją elektroniką gali išmesti į specialiai tam skirtus konteinerius prekybos centruose - jų EPA visoje Lietuvoje yra pastačiusi daugiau nei 4 tūkst. Artimiausius elektronikos atliekų surinkimo taškus galima atrasti, naudojant nemokamą išmaniąją programėlę „Rūšiuoklis“ arba EPA internetiniame tinklalapyje http://epa.lt/elektronikos-atlieku-surinkimas.

 

Tuo tarpu stambiųjų elektronikos atliekų, pvz., šaldytuvų, šaldiklių, televizorių ir pan., galima atsisakyti, iškviečiant EPA atliekų surinkėjus. Jie stambiąsias elektronikos atliekas išveža nemokamai, tereikia iškvietimą užregistruoti paskambinus telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete adresu http://epa.lt/surinkimas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad nemokamai iš namų išvežamos pilnos komplektacijos stambiosios elektronikos atliekos.

 

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos inf.