www.garliava.lt

Gruodį Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka aktyviai įtraukė pakaunės bendruomenę į nuotolines veiklas ir mokymus. Bibliotekos darbuotojų komanda parengė daug įvairaus žanro teminių edukacijų, atitinkančių skirtingo amžiaus žmonių poreikius. Jiems suteikta galimybė nemokamai mokytis nuotoliniu būdu per Teams” ir „Zoom“ platformas, kurios užtikrina bendravimo su artimaisiais ir bendraminčiais poreikius bei aukštesnę gyvenimo kokybę karantino metu.

 

Gruodis – Advento metas. Didelio Kauno rajono gyventojų dėmesio sulaukė Viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkės K. Vyturytės parengta virtuali edukacija „Advento Vainikas“. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka visą gruodžio mėnesį kvietė mokinius, mokytojus, įvairių organizacijų narius dalyvauti įdomioje ir prasmingoje virtualioje edukacijoje „Advento Vainikas“. Dalyvavusieji sužinojo apie Lietuvoje šimtmečius gyvuojančią Kalėdų laukimo tradiciją, buvo supažindinti su Advento meto reikšme, svarbiausiais šio laikotarpio papročiais, tradicijomis, tautosaka. Edukacijų metu bendravome, žaidėme, dainavome, įminėme mįsles, pagal senovės lietuvių papročius bandėme atspėti ateitį, o taip pat pasisėmėme idėjų gaminant originalius Advento vainikus. Vienuolika kartų šioje nuotolinėje edukacijoje dalyvavo 1 – 10 kl. mokiniai ir mokytojai iš Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazijos bei Kauno r. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos. Taip pat įsijungė ir Vilkijos laikinų globos namų „Nemuno krašto vaikai“ bendruomenė. Edukacija vykdyta kartu su tradicija tapusia akcija „Gerumas šildo“, kurią rengia Kauno rajono bibliotekininkų draugija bei socialinės terapijos namų VŠĮ „AKVILA“ nariai. Šių organizacijų nariai sudalyvavo ir nuotolinėje viktorinoje „Žiemos šventės“, o vaikams buvo pasiūlytos kūrybinės dirbtuvės „Kalėdinių žaisliukų kūrimas“.

 

Džiaugiamės ir dalinamės dalyvių atsiliepimais:

 

„Skubame padėkoti už tokią nuostabią edukaciją, už tuos gražius žodžius, palinkėjimus, kurie sujaudino, net ašarą išspaudė. Ačiū už gerą, šiltą skleidžiamą nuotaiką, kurią jautėme net būdami už ekranų. Gražių, ramių švenčių jums ir jūsų bibliotekos kolektyvui!“ - Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazijos mokytoja D. Ivoškevičienė.

 

„Labai noriu jums padėkoti už labai gražią edukaciją. Esame labai sužavėti... Vaikai atidžiai klausė, jie dar tik pirmokai. Vadinasi, jiems patiko. Labai stipri ir puiki edukacija“ - Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazijos mokytoja D. Selvianienė.

 

Viešosios bibliotekos ir padalinių darbuotojai toliau tęsė projekto „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ mokymus suaugusiems. Buvo pravesti  septyniolika nuotolinių skaitmeninio raštingumo mokymų keliomis temomis: „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“, „Skaičiuoklė darbui ir namams“, „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“, „Būk aktyvus, unikalus ir verslus!“ ir „Sumaniau apsipirkime ir atsiskaitykime internetu“ ir kt.

 

Vaikų išankstinių atostogų metu gruodžio mėn. buvo pasiūlyta daug naujų įdomių veiklų. Kartą per savaitę vaikai buvo kviečiami jungtis prie nuotolinių 3D modeliavimo pamokėlių, parengtų vyr. bibliotekininkės V.Steponaitienės).  Šių edukacijų metu vaikai susikūrė 3D Kalėdų eglutę, eglutės papuošimus, snaiges ir originalų knygų skirtuką. Vaikai, kurie neturėjo galimybės arba nespėjo prisijungti prie nuotolinių užsiėmimų, visada galės peržiūrėti paruoštas virtualias pamokas bibliotekos internetinėje svetainėje www.krsvbiblioteka.lt arba „Youtube“ kanale. Šių užsiėmimų metu buvo lavinamas erdvinis mąstymas, suteikiama galimybė eksperimentuoti. Savo kūrybinius projektus moksleiviai galės tęsti visą sausio mėnesį. Įdomus renginys „Kalėdų eglutės įžiebimas" „Scratch“ programavimo kalba vyko Viešosios bibliotekos vaikų skyriaus darbuotojams bei Kulautuvos bibliotekai bendradarbiaujant su Kulautuvos pagrindinės mokyklos mokytoja ir moksleiviais. Pamokėlės metu vaikai mokėsi kurti, kopijuoti veikėjus, susikūrė eglutės papuošimus ir  programos kodą, leidžiantį eglutės papuošimams keistis ir sukurti judėjimo efektą, įkelti muzikinį foną ir pasidalinti projektu su draugais. Mokytojos S. Juozapavičienės atsiliepimas po edukacijos: Ačiū už edukaciją, vaikams tikrai patiko“.

 

Viešoji biblioteka aktyviai kvietė vaikus dalyvauti Kalėdiniame iššūkyje „Sukurkime „Minecraft“ Kalėdinį namelį“ ir virtualiai pristatyti savo kūrybą „Zoom“ platformoje. Kalėdinio iššūkio dalyviai bus apdovanoti bibliotekos paruoštomis staigmenėlėmis.

 

Viešosios bibliotekos edukatorės K. Meilutės parengtos kūrybinės edukacijos „Gėlė iš senų knygos lapų“, „Advento vainikas“, „Kuriame papuošimą iš medinių pagaliukų“, „Žvaigždė iš šiaudelių“ kvietė susipažinti su tvarios aplinkos ir gyvenimo būdo principais, tradicinėmis dekoracijomis, pritaikant juos Kalėdinio laikotarpio pasiruošimui. Vaikams ir jų tėveliams siūlėme keisti įpročius, kurie nėra draugiški aplinkai ir šventines dekoracijas gamintis patiems. Vietoj plastikinių Kalėdinių žaisliukų pirkimo panaudoti antrines žaliavas, kurias galima rasti kiekvienuose namuose.

 

Viešosios bibliotekos svetainėje www.krsvbiblioteka.lt, be minėtų veiklų, kiekvieną savaitę galima rasti vis naujų virtualių knygų pristatymų bei skaitymų tiek suaugusiems, tiek ir patiems mažiausiems skaitytojams.

 

Bibliotekos darbuotojos ne tik vedė nuotolinius mokymus ir užsiėmimus, bet ir pačios tobulino savo įgūdžius ir žinias virtualiuose Viešosios bibliotekos mokymuose, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Kauno rajono švietimo centro organizuotuose nuotoliniuose seminaruose. Tobulinami viešojo kalbėjimo įgūdžiai, gilintasi į biblioterapijos ir skaitymo naudą vaikų ir paauglių raidai.

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vykdytose virtualiose edukacijose ir įvairiose veiklose dalyvavo apie 700 žmonių. Dabartinės nelengvos sąlygos ir iššūkiai skatina ne tik pokyčius bibliotekoje, bet ir naujų galimybių bei idėjų atsiradimą, ir padeda atrasti jų įgyvendinimo sprendimus. Džiaugiamės pasiektais rezultatais ir tenkančia didžiule atsakomybe būti daugiau negu biblioteka savo visada laukiamiems skaitytojams ir virtualiems lankytojams.

 

Kauno rajono bibliotekos karantino metu kviečia nenustoti skaityti. Ir toliau vykdome knygų išdavimo į namus paslaugą, neįleidžiant skaitytojų į knygų fondus, kai knygos užsakytos telefonu, internetu ar atvykus į biblioteką. Skaitytojai aktyviai naudojasi šia paslauga ir labai džiaugiasi, kad karantino metu galima „pasinerti“ į knygų pasaulį.

 

Kviečiame visus, norinčius skaityti, mokytis skaitmeninio raštingumo ar dalyvauti virtualiose edukacijose. Naujausią informaciją galima sekti Viešosios bibliotekos internetiniame puslapyje www.krsvbiblioteka.lt ir facebook paskyrose.

 

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija