www.garliava.lt

svente

svente

 

Trečiadienį Vyriausybė nutarė, kad nuo birželio 17 dienos Lietuvoje bus nutraukiamas karantinas. Šalyje liks galioti ekstremalioji padėtis, paskelbta šių metų vasario pabaigoje. Vyriausybė paliko (neatšaukė) ir paskelbtą trečią (visiškos parengties) civilinės saugos sistemos parengties lygį. 

 

 

Atšaukus karantiną vis dar išliks ribojimai masiniams renginiams, sveikatos priežiūros įstaigų darbui, taip pat liks pasienio kontrolė.

 

Vyriausybė taip pat pritarė, kad nuo birželio 12 d. būtų panaikinta sienos kontrolė su Lenkijos Respublika. Į kaimyninę šalį galima bus vykti nenurodant jokių pagrindžiančių priežasčių, taip pat nereikės laikytis izoliacijos.

 

Šalyje atšaukus karantiną kai kurie buvę ribojimai tampa rekomendacijomis, vienas tokių – apsauginių priemonių, tokių kaip kaukės, dėvėjimas. Kaukių dėvėjimo reikalavimai sušvelninti jau anksčiau, jų leista nedėvėti lauke, bet iki karantino nutraukimo jų dėvėjimas patalpose yra privalomas.

 

Karantinas Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės paskelbtas nuo kovo 16-osios dienos.

 

Kokie ribojimai lieka:

  • iki birželio 30-osios renginiai atvirose erdvėse gali vykti, jei dalyvauja iki 700 žiūrovų, o uždaroje erdvėje, jei dalyvauja iki 150 žiūrovų;
  • nuo liepos 1-osios atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose galės dalyvauti iki 1000 žiūrovų, o uždarose iki 200;
  • nuo birželio 17 d. iki liepos 16 d. pratęsta laikina vidaus sienos kontrolė, vykdant į Lietuvos Respubliką atvykstančių asmenų patikrinimus prie vidaus Europos Sąjungos sienos: tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Bus tikrinami tik atvykstančių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykstančių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami;
  • nuo birželio 17 d. iki liepos 16 d. ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei neformalusis vaikų švietimas gali būti vykdomi mokyklose ir kitose švietimo įstaigose, jei užtikrinamos nustatytos būtinos sveikatos saugos, higienos ir apsirūpinimo asmens apsaugos priemonėmis, nuostatos. Jei to užtikrinti nepavyksta, mokymas tęsiamas nuotoliniu būdu;
  • sauga turi būti užtikrinama ir lankantis stacionariose sveikatos priežiūros įstaigose, skirtose senyvo amžiaus ir neįgaliems žmonėms, taip pat lankantis grupinio gyvenimo namuose, vaikų globos namuose ir pan. Tokios pačios sąlygos galioja ir teikiant dienos ir trumpalaikės socialinės globos ar socialinės priežiūros paslaugas senyvo amžiaus asmenims.