www.garliava.lt

nuotolinis mokymas3

nuotolinis mokymas3

Susiklosčius ekstremaliai situacijai šalyje, mokyklose jau savaitę buvo vykdomas nuotolinis mokymas. Toks metodas, kaip ir buvo galima tikėtis, pateikė nemažai iššūkių: strigo IT įranga, interneto ryšys, ne visi mokiniai turėjo prieigas, buvo neprisijungusių prie sistemos.

 

„Šiam procesui mokyklų bendruomenės intensyviai ruošėsi per paankstintas mokinių atostogas, tačiau pirmosiomis dienomis susidūrėme su nesklandumais. Tiek mokyklų vadovai, tiek mokytojai nedelsdami ieškojo išeičių: keitė nuotolinio darbo platformas, derino tvarkaraščius, vežė mokiniams IT priemones, bendravo telefonu su neprisijungusiais prie sistemų mokiniais ir jų tėvais“, – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

 

Jis priminė, kad visoms mokykloms pagal poreikį savivaldybės lėšomis buvo nupirkti ir išdalinti 75 interneto ryšio modemai ir asmenines apsaugos priemones mokyklos patalpose dirbantiems darbuotojams.

 

Ugdymo procesas nuotoliniu būdu Kauno rajono mokyklose jau įsibėgėjo. „Kaip teigia mokyklų vadovai, trukdžių vis dar pasitaiko, tačiau mokytojai, mokiniai ir tėvai nusiteikę optimistiškai. Rečiau stringa technika, daugumoje mokyklų tik sergantys vaikai nedalyvauja nuotoliniu būdu organizuojamose pamokose“, – aiškino vedėjas.

 

Anot J. Petkevičiaus, šis iššūkis – galimybė mokytojui tobulėti, kelti kvalifikaciją.

 

„Pedagogams, kurie šioje veikloje patiria stresą dėl naujų patirčių, nesijaučia visiškai saugūs, vadovai priskiria patyrusius kolegas. Mokinius motyvuoja naujos ugdymosi formos ir metodai, be to, jiems padeda švietimo pagalbos specialistai“, – pabrėžė J. Petkevičius.

 

Skyriaus vedėjas užsiminė, jog tėvai teigiamai vertina nuotolinį mokymą, tačiau kai kurie iš jų patys stokoja IT gebėjimų ir susiduria su sunkumais. Mokyklos organizuoja nuotolines konferencijas tėvams, jų metu išanalizuoja įvairius ugdymo klausimus ir pagal galimybes priima sprendimus.

 

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius, pavaduotoja ugdymui Nijolė Benikienė, Kauno rajono švietimo centro direktorė Laimutė Ruzgienė kasdien virtualioje aplinkoje nuotolinėse vaizdo konferencijose su mokyklų vadovais aptaria iškilusias problemas.

 

Švietimo centro socialinio tinklo feisbuko paskyroje skelbiama naudinga informacija, dalijamasi įvairiomis nuorodomis, kur galima rasti patarimų. Rajono kultūros centrai, Viešoji biblioteka parengė virtualių renginių, kuriais mokyklos gali pasinaudoti norėdamos paįvairinti ugdymo procesą, planą.