www.garliava.lt

img 2411

img 2411

 

Kauno rajono gyventojai, kurių vaikai lanko Kauno miesto darželius, kitąmet už juos mokės ne daugiau, nei valstybiniame Kauno rajono darželyje. Kauno rajono taryba priėmė sprendimą kompensuoti neseniai miesto nustatytą mokestį, kuris ne miesto vaikams kitąmet didės beveik 16 kartų. Kauno miesto savivaldybė įpareigota per mėnesį svarstyti galimai diskriminacinio sprendimo pakeitimą, delsia ir laukia kitų metų vasario, nors sprendimas įsigalioja jau nuo sausio 1 d.

 

Kauno miesto tarybos sprendimas taikyti didesnius mokesčius už ugdymą miesto darželiuose ( 9, 20 eur - jei abu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą ne mieste, 4,89 eur – jei bent vienas tėvų deklaravęs ne mieste) sukėlė daug abejonių ir gali atsidurti teisme. Vyriausybės atstovas nurodė artimiausiame miesto tarybos posėdyje, bet ne vėliau nei per mėnesį, svarstyti šio sprendimo pakeitimą, nes jis galimai diskriminuoja vaikus ir pažeidžia jų teisėtus interesus, antraip Kauno miesto savivaldybė atsidurs teisme. Tačiau miesto vadovai paprašė svarstymą atidėti iki kitų metų vasario, taip sudarydamas galimybes jau nuo sausio pirmos dienos taikyti ženkliai didesnius mokesčius ne Kauno miesto gyventojams.

 

„Mes vis dėlto manome, kad šis Kauno sprendimas nėra teisingas ir tikime, kad Kaunas atsižvelgs į Vyriausybės atstovo įspėjimus, tačiau kol jokių pakeitimų nėra, negalime leisti nukentėti mūsų gyventojams. 200 eurų per mėnesį daugeliui yra nemaža pinigų suma“, - kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

 

Jei Kauno savivaldybė paliks galioti savo sprendimą nepakeistą, Vyriausybės atstovas ketina kreiptis į teismą dėl sprendimo teisėtumo. Tačiau iki to laiko tėvams reikės mokėti miesto nustatytus mokesčius.

 

„Mūsų gyventojai gali jaustis saugūs, deja, kitose savivaldybėse deklaruotiems asmenims Kauno darželių paslaugos brangs“, - apgailestavo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

 

Mokestis bus kompensuojamas tik tikrai Kauno rajone gyvenantiems ir čia į darželį nepatekusiems vaikams. Tai reiškia, kad abu santuokoje gyvenantys vaiko tėvai ir vaikas turės būti deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone iki šių metų gruodžio 31 dienos, o vaikas turės būti įtrauktas į laukiančiųjų vietos darželyje eilę iki 2019 m. birželio 1 dienos ir nepatekęs į norimą įstaigą. Jei vaiką augina vienišas tėtis ar vieniša mama, užteks oficialiai vaiką auginančiojo ir vaiko gyvenamosios vietos deklaracijos.

 

Iš 9,20 eur mokesčio už dieną, bus kompensuojama 8,55 centai. Tad Kauno rajono vaikų tėveliams už jų ugdymą miesto darželiuose reikės mokėti 0,65 eur per dieną – tiek, kiek mokėtų valstybiniame Kauno rajono darželyje. Tiesa, pabrėžiama, kad darželiui mokamą sumą sudaro dviejų tipų mokesčiai: už vaiko ugdymą ir už maitinimą. Šiuo atveju, kalbama tik apie vaiko ugdymo išlaidas.

 

Vis dėlto, tikimasi, kad sprendimas taikyti skirtingus mokesčius Kauno miesto ir ne Kauno miesto vaikams  vienu ar kitu būdu bus pakeistas. Kauno rajono vadovai pabrėžia, kad tokie klausimai turi būti sprendžiami bendradarbiavimo ir susitarimų keliu. Prieš kurį laiką Kauno rajono meras kreipėsi į Kauno miesto merą, siūlydamas kompensuoti dalį išlaidų už Kauno rajono vaikus miesto darželiuose, tačiau susitarimo nebuvo pasiekta. Įsibėgėjus skandalui dėl Kauno miesto užmačių prisijungti dalį Kauno rajono, pradėta kalbėti, kad mokestis už darželius – puikus įrankis  daryti įtaką Kauno rajono gyventojų apsisprendimui dėl teritorijų prijungimo prie Kauno.

 

Tarybai svarstant klausimą, Kauno rajono meras pabrėžė, kad kompensuoti vaikų išlaikymą miesto darželiuose yra laikinas sprendimas. Kitąmet planuojama didelė Kauno rajono darželių plėtra, todėl rajono vaikams nebereikės ieškoti vietų miesto darželiuose. Ketinama sukurti apie 1000 naujų vietų darželiuose Akademijoje, Užliedžiuose, Domeikavoje, Garliavoje, Ringauduose. „Vasarį pradės veikti naujo tipo – šeimos darželiai, ketiname statyti modulinius darželius, praplėsiančius, jau esančių darželių erdves, taip pat ieškome privačių investuotojų, iš kurių galėtume išnuomoti pastatytus darželius ir naudoti juos ugdymo reikmėms“, - apie kitų metų planus pasakojo V. Makūnas.