www.garliava.lt

Migracijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (toliau – Migracijos departamentas) informuoja, kad nuo šių metų liepos 1 d. keičiama leidimų gyventi Lietuvos Respublikoje užsieniečiams išdavimo ir keitimo tvarka – sujungiamos prašymo išduoti arba pakeisti leidimą gyventi nagrinėjimo, sprendimo priėmimo ir leidimo gyventi išdavimo procedūros.

Piliečiams palankesnę tvarką sąlygojo nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojančios  2018 m. gruodžio 20 d. priimto Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ Nr. IX-2206 pakeitimo įstatymo Nr. XIII-1864 nuostatos. Sujungus prašymo išduoti arba pakeisti leidimą gyventi nagrinėjimo, sprendimo priėmimo ir leidimo gyventi išdavimo procedūras, bus sumažintas būtinų apsilankymų Migracijos departamente ir jo teritoriniuose padaliniuose skaičius – pateikiant prašymą išduoti ar pakeisti leidimą gyventi bus paimami ir užsieniečio biometriniai duomenys, o priėmus teigiamą sprendimą, leidimo gyventi gamyba bus inicijuojama automatiniu būdu. Užsieniečiui pakaks atvykti į Migracijos departamentą ar jo teritorinį padalinį, kuriame pateikė prašymą išduoti ar pakeisti leidimą gyventi, tik atsiimti išrašytą leidimą gyventi ir, jei nėra deklaravęs gyvenamosios vietos, pateikti gyvenamosios vietos deklaraciją.

Užsienietis, norėdamas pateikti prašymą išduoti ar pakeisti leidimą gyventi, o po to jam išrašytą leidimą gyventi atsiimti, turės iš anksto užsiregistruoti dėl vizito į Migracijos departamentą ar jo teritorinį padalinį e.policija.lt registracijos sistemoje. Kaip ir dabar, privalės pateikti nustatytos formos prašymą išduoti ar pakeisti leidimą gyventi ir kitus būtinus dokumentus, kurių sąrašus galima rasti Migracijos departamento svetainėje adresu https://www.migracija.lt/index.php?-1755464458. Be nustatytos formos prašymo užsienietis turės pateikti ir savo biometrinius duomenis. Nuo pareigos pateikti biometrinius duomenis atleidžiamas užsienietis iki 6 metų amžiaus, kurį atstovauja vienas iš jo tėvų (įtėvių), arba dėl neveiksnumo ar fizinės negalios pats atvykti negalintis užsienietis, kurį atstovauja jo globėjas ar kitas teisėtas atstovas arba jo įgaliotas asmuo, pateikęs paskyrimą globėju ar kitą teisėtą atstovavimą patvirtinantį dokumentą, notarine ar jai prilyginta forma patvirtintą įgaliojimą, ir savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Kreipiantis dėl leidimo gyventi išdavimo ar pakeitimo svarbu žinoti, kad Migracijos departamente (Sapiegos g. 1, Vilnius) bus priimami tik užsieniečių – aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojo, startuolio ir įmonės dalyvio (verslininko) – prašymai išduoti leidimus laikinai gyventi ir užsieniečių – startuolio ir įmonės dalyvio (verslininko) – prašymai pakeisti leidimą laikinai gyventi. Šie užsieniečiai išrašytus jiems leidimus laikinai gyventi taip pat atsiims Migracijos departamente. Minėtų užsieniečių šeimos nariai prašymus išduoti ar pakeisti leidimą laikinai gyventi turės pateikti ir išrašytus jiems leidimus laikinai gyventi atsiimti Migracijos departamento teritoriniame padalinyje.

Užsieniečio prašymą išduoti arba pakeisti leidimą laikinai gyventi, kaip ir dabar, galės užpildyti šie juridiniai ar fiziniai asmenys: darbdavys, priimančioji įmonė, Lietuvos mokslo ir studijų institucija, užsienietis, kurio šeimos nariai atvyksta šeimos susijungimo tikslu, užsieniečio advokatas, vienas iš vaiko iki 16 metų tėvų arba neveiksnaus užsieniečio ar dėl fizinės negalios negalinčio atvykti į migracijos tarnybos padalinį globėjas ar kitas teisėtas atstovas arba jo įgaliotas asmuo.

Prieš pateikdamas Migracijos departamentui ar jo teritoriniam padaliniui prašymą išduoti ar pakeisti leidimą gyventi, užsienietis turės sumokėti Vyriausybės nustatyto dydžio valstybės rinkliavą, išskyrus atvejus, kai nuo valstybės rinkliavos jis yra atleistas įstatymų numatyta tvarka. Migracijos departamentas taip pat įspėja, kad už dokumento įforminimą reikės sumokėti jau teikiant prašymą dėl leidimo gyventi išdavimo ar keitimo.

Leidimas gyventi Lietuvos Respublikoje
Prašymo išduoti ar pakeisti leidimą gyventi nagrinėjimas: Bendra tvarka Skubos tvarka
-                             leidimo laikinai gyventi išdavimas ir keitimas; 86 Eur 172 Eur
-                             leidimo nuolat gyventi išdavimas; 43 Eur 86 Eur
-                             leidimo nuolat gyventi keitimas. 11 Eur 22 Eur
Leidimo gyventi arba pakeisto leidimo gyventi įforminimas Bendra tvarka Skubos tvarka
28 Eur 56 Eur