www.garliava.lt

Mėgėjų teatrų šventė „GarliaTeatras: Kita erdvė”garliateatras

garliateatras

Paskutinį kovo sekmadienį Garliavos sporto ir kultūros centre įvyko mėgėjų teatrų šventė ,,GarliaTeatras: Kita erdvė”, skirta pirmojo spektaklio lietuvių kalba 120-mečio jubiliejui.

Gausiai susirinkusiems žiūrovams buvo trumpai priminta šio unikalaus atvejo istorija: spaudos draudimo metais, 1899 m. rugpjūčio 20-ąją, Palangoje (daržinėje - grafo Tiškevičiaus sandėlyje, stovėjusioje ant jūros kranto), viešai suvaidinta komedija „Amerika pirtyje“. Komediją parašė broliai Antanas ir Juozas Vilkutaičiai, prisistatę Keturakio slapyvardžiu. Nors tuo metu buvo gautas oficialus leidimas, bet spektaklyje buvo įžvelgta caro rėžimo pajuoka. Caro žandarai beveik visus spektaklio dalyvius areštavo. Bet, galbūt, kaip tik todėl ir prasidėjo unikaliausias mūsų kultūros istorijoje reiškinys - tuo spektakliu grupelė žmonių pareiškė pasauliui, kad mes esame, turime savo kalbą ir savo žemę.

 

Mėgėjų teatrų šventėje ,,GarliaTeatras: Kita erdvė” dalyvavo keturi kolektyvai. Šventę pradėjo Vilkijos kultūros centro Liučiūnų laisvalaikio salės suaugusiųjų lėlių teatras ,,Žibinčius”. Maži ir dideli žiūrovai stebėjo pačių aktorių sukurtų lėlių nuotaikingą spektaklį Vydūno ,,Piktoji gudrybė” (režisierė Elena Tarolienė).

 

Juos keitė Vilkijos jaunimo teatras „Vizija”, parodęs improvizaciją ,,Alisa” pagal Lewis Carroll kūrinį ,,Alisa stebuklų šalyje“ (režisierė Irena Štilpaitė). Aktoriai žaismingai, profesionaliai ir įtikinamai papasakojo mažosios smalsios Alisos istoriją, kuri sugebėjo įveikti iškilusias kliūtis.

 

Antroji šventės dalis buvo skirta suaugusiųjų auditorijai. Garliavos sporto ir kultūros centro mėgėjų teatras ,,Be pavadinimo” melodrama ,,Likimo meilė“, pagal J. Gonopolska pjesę ,,Mama”- pirmasis žodis brangesnis už antrąjį” (režisierė – Zita Butiškytė, saksofonu improvizavo - Juozas Strupinskas) įtraukė į XXI amžiaus dramaturgės kūrinį, pasakojantį intriguojančią ir nenuspėjamą vienos šeimos istoriją. Persipynę šeimos moterų santykiai dar kartą primena – atlaidumas ir kaltės jausmas, džiaugsmas ir atradimai – ne viskas yra taip, kaip yra.

Šventės svečiai - Prienų rajono Naujosios Ūtos laisvalaikio salės mėgėjų teatras ,,Vėtrungė” dovanojo Juozo Erlicko komediją ,,Kolumbo gimtadienis” (režisierė Alma Vaišnienė). Joje spalvingi vieno kiemo personažai nuotaikingai įkūnijo simbolinį ,,gyvulių ūkį”, sprendžiantį ir savaip išsprendžiantį kasdienines problemas.

 

Pertraukų metu žiūrovai galėjo pelnyti rėmėjų prizus, atsakydami į teatrinius nuotaikingus ir rimtus klausimus. Šventę papuošė mažieji šokėjai Austėja, Lėja, Marius ir Nojus, dovanoję nuotaikingą ,,Džaivą” (vadovė Indrė Navickienė).

 

Visiems teatrų kolektyvams Garliavos sporto ir kultūros centro direktorius Marius Norvaiša bei jo pavaduotoja kultūrai Simona Macevičiūtė įteikė padėkas bei rėmėjų prizus.

 

Tariame nuoširdų pavasarinį DĖKUI šventės ,,GarliaTeatras: Kita erdvė” rėmėjams: UAB „Bijola“ – už fantastiškai skanius tortus; UAB ,,Naujasis Nevėžis“ – už ypatingus naujuosius traškučių batonėlius; UAB ,,Robinga” - už aktoriams iškeptus ir įteiktus kūrybiškumo keksiukus; UAB ,,Garliavos duona“ už kvepiančius meile sausainius, kuriuos keturių mėgėjų teatrų kolektyvų nariai skanavo drauge po šventės, aptardami naujus planus ir galimybes.

 

Garliavos sporto ir kultūros centro režisierė ir renginių organizatorė Zita Butiškytė

garliateatras3

garliateatras3

garliateatras2

garliateatras2