www.garliava.lt

2019 01 03 KRM7171 300x200

2019 01 03 KRM7171 300x200
Gimimo data: 1955 m. spalio 29 d.

Gimimo vieta: Zapyškis, Kauno rajonas

Gyvenamoji vieta: Ringaudai, Kauno rajonas

Išsilavinimas: aukštasis

1978 m. Lietuvos kūno kultūros akademija,

2003 m. Šiaulių universitetas, edukologijos magistro diplomas

Šeiminė padėtis: vedęs, žmona Aurelija, sūnūs Tadas ir Julius

Atstovaujama politinė partija ar visuomeninis judėjimas: Lietuvos socialdemokratų partija

Dešinioji ranka: neatsakė

Mėgstamiausias posakis, citata: „Būti, vadinasi, veikti.“

 

Ką laikote didžiausiu savo pasiekimu mero poste?

Labiausiai džiaugiuosi, kad Kauno rajone daugėja gyventojų. Čia kuriasi jaunos šeimos, atsikeliančios iš visos Lietuvos, didėja gimstamumas. 2018 m. jis buvo rekordinis – užregistruoti 1265 naujagimiai (2017 m. – 813).

Jaunajai kartai skiriame daug dėmesio: atnaujiname mokyklas, stadionus, sporto aikštynus, nepamiršdami ir atitolusių vietovių. Manau, kad prie gimstamumo prisidėjo ir mūsų socialinė politika. Siekdami paskatinti jaunas šeimas, kiekvienam naujagimiui dovanojame 300 eurų vertės kūdikio kraitelį.

Praėję metai rajone pasižymėjo ir rekordinėmis užsienio investicijomis – Kauno rajone kuriasi „Hella“, „Continental“, „Hollister“, „Hegelmann Transporte“, „Girteka“, kitos pasaulyje garsios kompanijos. Plėtra vyksta ne tik Karmėlavoje įsikūrusioje laisvojoje ekonominėje zonoje, bet ir kitose Kauno rajono seniūnijose: Garliavoje, Domeikavoje, Babtuose, Ringauduose.

Kulautuvai, Kačerginei ir daliai Zapyškio iškovojome kurortinės teritorijos statusą, kuris apsaugos šią teritoriją nuo taršios pramonės ir padės vystyti laisvalaikio, turizmo infrastruktūrą.

Smagu, kad buvome pastebėti ir nacionaliniu, ir tarptautiniu mastu. Už palankių verslui sąlygų kūrimą esame gavę Europos verslo asamblėjos sertifikatą ir vėliavą.

Raudondvario menų inkubatorius pelnė išskirtinį Europos kultūrinio turizmo apdovanojimą – specialųjį prizą.

Žinoma, dirbame ne dėl apdovanojimų, bet jie motyvuoja bendruomenę. Prie bendrų rezultatų prisideda visi: mokytojai, ūkininkai, verslininkai, kultūros, socialiniai darbuotojai. Mane džiugina Kauno rajono žmonių bendruomeniškumas ir iniciatyvumas. Tai yra mūsų krašto stiprybė.

 

Ką norėjote pakeisti savo savivaldybėje, bet iki šiol nepavyko?

Norėtųsi sparčiau statyti darželius, tiesti vietinės reikšmės kelius, atnaujinti mokyklas. Kauno rajone yra milžiniškas kelių tinklas, dėl plėtros kasmet atsiranda vis naujų gatvių. Nors pagal asfaltuotų kelių ilgį gerokai lenkiame Lietuvos vidurkį, labai norisi, kad žvyrkelių būtų mažiau. Deja, tam vien savivaldybės lėšų neužtenka.

 

Kokį matote didžiausią iššūkį mero poste šiemet?

Pagrindiniai iššūkiai susiję su mūsų krašto plėtra. Nepaprastai sparčiai auga Užliedžių, Raudondvario, Domeikavos, Ringaudų, Garliavos seniūnijos. Čia reikia naujų vaikų darželių, pradinių mokyklų. Mums jau ima trūkti mokytojų. Išsiplėtusiose teritorijose trūksta inžinerinių tinklų, kelių, parkų, skverų, dviračių takų. Tam taip pat reikia didelių investicijų.

Mūsų strateginis tikslas – atnaujinti visas Kauno rajono švietimo įstaigas, sporto aikštynus.

 

Kas labiausiai trukdo įgyvendinti pažadus rinkėjams?

Pasikeitusi savivaldybių biudžetų sandaros tvarka, dėl to tenka peržiūrėti prioritetus. Dabartinė biudžeto formavimo metodika nepalanki stiprioms savivaldybėms. Kauno rajone kuriasi verslo įmonės, pritraukiame daug investicijų, į valstybės biudžetą sumokame daug mokesčių, deja, į savivaldybę jų sugrįžta neproporcingai mažai. Tai apsunkina mūsų galimybes gerinti žmonių gyvenimo kokybę. Gaudami daugiau lėšų, galėtume pastatyti daugiau vaikų darželių, kurių labai reikia mūsų jaunam kraštui.

Tačiau mes nelinkę dejuoti, ieškome kitų sprendimų, mėginame dirbti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės pagrindu.

 

Kokias tris didžiausias problemas būtina išspręsti Lietuvoje?

Manau, kad pirmiausia reikėtų mažinti socialinę nelygybę, atsirandančią dėl pajamų nelygybės. Lietuva pasižymi sparčiu ekonomikos augimu, didėja BVP, auga eksportas, tačiau pagal gyventojų pajamų žirkles esame tarp Europos autsaiderių. Tokia situacija nenormali, ji kelia įtampą šalies viduje. Valstybė privalo peržiūrėti mokesčių politiką, skatinti smulkųjį verslą, naudoti kitus svertus. Verslas irgi turėtų jausti daugiau atsakomybės.

Su mažomis gyventojų pajamomis glaudžiai susijusi kita problema – didžiulė migracija. Išsprendus pirmąją – radus būdų padidinti pajamas – būtų pristabdyta ir migracija.

Trečias svarbus uždavinys – tęsti švietimo reformą, nes to nepadarius mūsų tauta neturės ateities.

 

Kuris meras, Jūsų nuomone, šį kartą yra nusipelnęs geriausiojo vardo?

Mero darbas ir nuopelnai sunkiai apskaičiuojami. Čia juk ne sportas, kur viskas vertinama minutėmis, įveiktais atstumais, pakeltais svoriais, įmuštais įvarčiais ar pelnytais taškais.

Lietuvos savivaldybės labai skiriasi savo specifika. Vienokia yra didžiųjų miestų situacija, kitokia – kurortų, žiedinių arba mažųjų savivaldybių. Visur matau kūrybingai ir nuosekliai dirbančių savo kolegų. Manau, kad geriausiai merus įvertina vietos gyventojai. Ir tai jie padaro per rinkimus.

 

Balsavimas vyksta alfa portale.

http://meras.alfa.lt/savivaldybe/16/