www.garliava.lt

Klaida
  • JFolder: :files: Kelias nėra aplankas. Kelias: /home/garliavalt/domains/garliava.lt/public_html/images/2016/borutaiciai_2016
Pranešimas
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2016/borutaiciai_2016

13243966 247114498979212 428269637180409986 o

 

Įstabioje gamtos buveinėje, prie Kazio Borutos namelio Kauno rajone, Garliavos apylinkėje, gegužės 19 dieną nušurmuliavo, nuskambėjo vienas iš tarptautinio festivalio “Poezijos pavasaris” renginių – Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos 23–oji Borutaičių draugijos poezijos šventė.

 

Visus, kopiančius akmeniniais laipteliais į žalumoje paskendusią Borutų sodybą, pasitiko namelio šeimininkai rašytojo Kazio Borutos sūnėnas Vaidotas Boruta su žmona Regina ir, žinoma, gausus būrys borutaičių. Su Lietuvos rašytojų sąjungos delegacija - poete, vertėja Zita Mažeikaite, poetu, redaktoriumi Valdu Daškevičiumi, rašytoja, žurnaliste Virgina Šukyte ir žurnaliste, prozininke, eseiste bei vaikų literatūros tyrinėtoja Gintare Adomaityte - iš Vilniaus atkeliavo Kazio Borutos dukra Eglė Makariūnienė su vyru Kęstučiu. Kaip visada, borutaičių šventė neįsivaizduojama be kraštiečių poetų Zitos Gaižauskaitės ir Roberto Keturakio, kurie daugelį metų yra ir svarbiausi mokinių poezijos vertintojai. Kartu su jais kauniečių delegacijoje - ir poetė, dainų tekstų autorė Zenė Sadauskaitė, Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro vadovas Valdas Kubilius, kultūros ir meno leidinio „Nemunas“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Viktorija Gražina Petrošienė.

Po tradiciškai sugiedoto Borutačių himno ir įžiebtos poezijos ugnelės jubiliejinio gimtadienio proga pagerbėme garliavietę poetę Zitą Gaižauskaitę. Jonučių progimnazijos pradinukai savo mylimai poetei padovanojo laišką su pačiais nuoširdžiausiais linkėjimais. Sveikinimus palydėjo pradinių klasių mergaičių vokalinis ansamblis, neseniai puikiai pasirodęs TV konkurse “Dainų dainelė”.

 

1988 metų “Poezijos pavasario” laureatas, iškiliausias mūsų, Jonučių, krašto kūrėjas Robertas Keturakis pasidžiaugė šiųmečio 1 – 12 klasių mokinių poezijos konkurso, skirto Bibliotekų ir Vietos bendruomenių metams, dalyvių poetiniais bandymais ir, visų netikėtumui, vietoje savo eilių paporino porą anekdotų! Visus penkiolika konkurso dalyvių pakvietėme į aikštelę ir apdovanojome Borutaičių draugijos padėkomis ir lankstinukais. Malonu, kad tarp jų tradiciškai buvo ir Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos moksleivė Emilija Gibaitė, lydima mokytojos Ritos Volteraitienės. Tad visų pirma ir norėjosi išgirsti poezijos, skaitomos „gražiausio pasaulyje miesto“ Liudvinavo, anot Kazio Borutos, tarme. Mūsų ilgamečiai bičiuliai liudvinaviškiai ne tik paskaitė eilių, bet ir pritardami gitaromis atliko lyrišką tremtinių dainą.

 

Prieš perduodami estafetę didžiojo “Poezijos pavasario” svečiams, pakvietėme Garliavos Jonučių gimnazijos direktorių Valentiną Padriezą paskelbti “Poezijos pavasarėlio 2016” laureatus ir kartu su viešinčiais poetais jiems įteikti diplomus ir knygas. Iš pradinukų geriausia poete pripažinta Jonučių progimnazijos 4 b klasės mokinė Emilija Valatkevičiūtė (mokytoja Ramutė Valūnienė). 5 – 8 klasių grupėje laureatėmis tapo tos pačios progimnazijos 5 c klasės mokinė Deivina Karūnaitytė (mokytoja Inga Stepukonienė) ir 8 b klasės mkinė Augustė Kovševičiūtė (mokytoja Virginija Vasiliauskienė). 9 – 12 klasių grupėje taip pat paskelbtos dvi laureatės, Garliavos Jonučių gimnazijos moksleivės - I a klasės mokinė Raminta Leonaitė (mokytoja Zigrita Petraitienė) ir II b klasės mokinė Gabija Jurkšaitytė (mokytoja Žydrė Sipavičienė). Ir štai visų laukiamiausia akimirka – 2016 metų moksleivių poezijos konkurso laureatų laureate skelbiama ir ąžuolo lapų vainiku papuošiama Simona Katiliūtė, 8 d klasės mokinė iš Garliavos Jonučių progimnazijos (mokytoja Birutė Jasiukaitienė)! Po apdovanojimų visi klausomės Simonos ir kitų jaunųjų kūrėjų eilių, kurias palydi dar viena mergaičių ansamblio daina – “Bičiulių himnas”.

 

Renginio vedėjos Jonučių gimnazistės Agnė Aleksandravičiūtė ir Karolina Kondrackaitė visus susirinkusiuosius priverčia susimąstyti, perskaičiusios vienus gražiausių Kazio Borutos eilėraščių “Balta žuvėdra” ir “Sunkią valandą”. Kreipiamės į patį artimiausią rašytojui žmogų – jo dukterį Eglę Makariūnienę. Iškili fizikos mokslų specialistė, Borutaičių draugijos garbės narė ponia Eglė, čia, prie Jiesios vingių, praleidusi savo vaikystę, šįkart nesileidžia į prisiminimus, bet prabyla eilėmis – deklamuoja Kazį Borutą, Kazį Binkį, Henriką Radauską… Pirmąsyk Borutų sodyboje viešinti rašytoja, eseistė Gintarė Adomaitytė, taip spalvingai aprašiusi Kazio Borutos gyvenimą savo knygoje “Gražuolės vaikai”, teigia visiškai taip ir įsivaizdavusi šį namelį ir aplinką, kur mezgėsi gražiausio Borutos kūrinio “Baltaragio malūnas” siužetas, kur augo pirmojo Lietuvoje Eglės vardo savininkė - rašytojo Borutos dukra Eglė. Toliau renginyje klausomės Virginos Šukytės eiliuotos pasakos, Zitos Mažeikaitės, Valdo Daškevičiaus, Zenės Sadauskaitės poezijos. Kultūros leidinio “Nemunas” vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Gražina Viktorija Petrošienė įteikia specialųjį prizą vienai iš Borutaičių draugijos narių Aušrinei Kurgonaitei – už aktyvią kultūrinę literatūrinę raišką 2015/2016 mokslo metais. Specialiaisiais prizais, knygomis, keletą jaunųjų poetų apdovanoja ir Garliavos Jonučių gimnazijos bibliotekininkė – juk Bibliotekų metu minime.

 

Šventės pabaigoje, dar aukštai besiritinėjant saulei, skambant paukščių balsams ir muzikai iš kinofilmo “Velnio nuotaka”, žaismingai krikštijame naujus Borutaičių draugijos narius penktokus. Palinkime vieni kitiems ir kitąmet apsilankyti Borutos kalnelyje ir dalyvauti poezijos fiestoje, anot Roberto Keturakio žodžių iš naujausios poezijos knygos, “su volunge ulbėt, kol dangūs atviri”.

 

Zigrita Petraitienė,                      

Garliavos Jonučių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja,

Borutaičių draugijos pirmininkė

 

{gallery}2016/borutaiciai_2016{/gallery}