www.garliava.lt

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad 2017 m. vasario 27 d. gavo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto 2017 m. vasario 27 d. tyrimų protokolą Nr. 1910 G1-6, kuriuo patvirtinta, kad 2017 m. vasario 23 d. rastose Žemųjų Šančių teritorijoje prie Nemuno šešiose gulbėse patvirtintas ypač aukšto patogeniškumo paukščių gripas H5N8.

Vykdant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2017 m. vasario 6 d. įsakymą Nr. B1-60 „Dėl labai patogeniško paukščių gripo patekimo rizikos mažinimo ir apsaugos priemonių taikymo naminių paukščių laikymo vietose“ naminių paukščių laikytojai nuo 2017-03-01 privalo :

1.2. visiems naminių paukščių laikytojams pavasarinės ir rudeninės laukinių paukščių migracijos laikotarpiu (kovo, rugsėjo ir spalio mėnesiais):

1.2.1. laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu – SVARBU , kad nepatektų laukiniai paukščiai ir /ar jų išmatos),

1.2.2. nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti,

1.2.3. laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų,

1.2.4. nedelsiant informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, kurio kontroliuojamojoje teritorijoje yra laikomi naminiai paukščiai, apie pastebėtą naminių paukščių susirgimą arba gaišimą;

Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.


VMVT tikslas – ne taikyti nuobaudas paukščių laikytojams, bet kelti jų sąmoningumą ir padėti bendromis jėgomis apsisaugoti nuo šios pavojingos, didelius nuostolius nešančios ligos.

Pagrindiniai paukščių gripo simptomai:

• Pašarų ir vandens suvartojimas sumažėja daugiau nei 20%;

• ilgiau kaip dvi dienas sumažėja kiaušinių dėjimas (daugiau kaip 5%);

• paukščių gaišimas padidėja 3% per savaitę (keletą paukščių laikančiuose ūkiuose dviejų ir daugiau paukščių nugaišimas vienu metu – sunerimti verčiantis požymis!);

• paukščiams pasireiškia klinikiniai požymiai ar pakitimai, leidžiantys įtarti susirgimą.

Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas, prašomi apie tai pranešti teritoriniam VMVT padaliniui arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.


Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas ar padidėjus naminių paukščių mirtingumui skambinkite ištisą parą veikiančia nemokamo telefono linija 8 800 40 403 arba į Kauno VMVT tel. 8 37 312 341