www.garliava.lt

Kaunas district manucipality 
Garliava parish 
Vytauto str. 62, Garliava
LT-53259 Kaunas district

 

Phone +370 37 393998

Fax +370 37 393998

E-Mail seniunija@garliava.krs.lt

Savaitė be patyčių   „Savaitė be patyčių baigėsi, bet darbas prieš patyčias tęsiasi... Džiaugiamės, kad pirmas blynas neprisvilo ir pirmą kartą mūsų organizuotą akciją "Savaitė BE PATYČIŲ" palaikė tiek daug žmonių, ir tai mus skatina nesustoti ir stabdyti patyčių epidemiją Lietuvoje" – sako VšĮ "Vaikų linija" psichologė, akcijos "Savaitė BE PATYČIŲ" koordinatorė Marina Blagoveščenskaja.
Pirmas blynas organizuojant šią akciją neprisvilo ir Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje, nes čia vykdoma sisteminga ir intensyvi prevencinė veikla, į kurią įsijungusi visa gimnazijos bendruomenė.
Vaikų linijos inicijuota "Savaitė BE PATYČIŲ", vykusi kovo 22-26 dienomis, skirta didinti visuomenės sąmoningumui apie patyčių problemą.  
Akcijos tikslas nebuvo per vieną savaitę sumažinti patyčių, bet buvo norima pakviesti visus prisiimti atsakomybę dėl įsigalėjusių patyčių bei kartu ieškoti priemonių, kurios užtikrintų saugią mokymosi aplinką.

Renginio gimnazijoje data: 2010 03 22
Renginio pavadinimas:  „Vaiko gerovės komandos“ prisistatymas. „Savaitės be patyčių“ renginių, „Gerų darbų savaitės“ir „Draugiškiausios klasės“ rinkimų  paskelbimas

Gimnazijos „Vaiko gerovės komanda“ pakvietė bendruomenės narius aktyviai įsijungti į „Savaitės be patyčių‘ renginius.
Klasėse buvo išdalinti „Gerų darbų “ lapai, kuriuos visą savaitę  pildė mokytojai, neformalaus ugdymo vadovai bei mokinių tarybos nariai ( projekto „Bendraamžis – bendraamžiui gimnazijoje“ iniciatoriai). O mokiniai apie savo, klasės draugų nuveiktus gerus darbus rašė gimnazijos puslapyje tam skirtame lape.
Šią dieną  mokykloje vyko „Vaiko gerovės komandos“ prisistatymas. Audringais plojimais buvo sutiktas komandos pasirodymas, nes mokytojai, įsijautę į mokinių roles, o mokiniai-į mokytojų, stengėsi perteikti žiūrovams linksmai apie rimtus dalykus - vykdomos  prevencinės veiklos svarbą.
Renginio vedantieji, gimnazijos mokinių prezidentas Lukas Dumčius ir 8c kl.mokinė Indrė Karaliūtė nustebo, kai į renginį „šiuolaikinėmis mašinytėmis“ atvyko 6a kl. “paštininkai” Lukas Didvalis bei Rolandas Dvareckas ir paskelbė gerų darbų sąrašą bei „Draugiškiausios klasės“ rinkimus. Jiems talkino “pypsiukės”-klasės mergaitės.
7b klasės mokiniai, linkėdami visiems geros savaitės, entuziastingai atliko dainą “Kaip gyveni?” ir išdalino skrajutes su “Savaitės be patyčių “ emblema ir šūkiu.
Taip nuotaikingai prasidėjo “Savaitės be patyčių” renginiai gimnazijoje.


Renginio data: 2010 03 23
Pavadinimas: Parodos „Vaikai, gyvenkime draugiškai“ gimimo diena

Savaitė be patyčių Gimtadienių būna įvairių...Bet ar Jūs buvote parodos „gimimo“ dienoje? O mes buvome.   Midaus negėrėme, tačiau matėme daug laimingų, besišypsančių mokinių, kurie pristatė savo kūrybinius darbus tema  „Vaikai, gyvenkime draugiškai“. Skambėjo dainos apie draugystę, buvo skaitomas rašinys „Ką pasėsi, tą ir pjausi“, žiūrimas filmukas „Patyčioms Ne“.
Teatralizuotame parodos atidaryme savo darbus pristatė 5-6 klasių mokiniai, dainas dainavo abiturientės Simona Grušaitė ir Gintarė Kurtinaitytė, o joms pritarė 6a klasės mergaitės. Savo rašinį skaitė aštuntokas Benas Drukteinis, o jo bendraklasiai iš 8b visus nustebino savo režisūriniais ir vaidybiniais gebėjimais. Jų filmas susilaukė didelių ovacijų. Tikrą draugystės išbandymą patyrė ,, pelytė“ir „katytė“ - Justina Seliokaitė ir Julija Mingaudaitė iš 8c kl., kol pasidalino sūrį. Supratusios draugystės svarbą, jos pakvietė visus vaikus gyventi draugiškai. Šis gražus renginys baigėsi daina apie Draugą, o paroda papuošė mokyklos erdves.
P.s. Tortas tikrai buvo
Princas ir Lapė (renginio vedantieji technologijų mokytoja Eglė Vasiliauskaitė ir dailės mokytojas Linas Zizas)

    
Pavadinimas:  „Blogų minčių atsisakymo“ akcija
Draugiškosios „pelytė“ ir „katytė“ – 8 c kl. mokinės Justina ir Julija su 6c mokiniais ragino visus atsisakyti blogų minčių ir išskraidinti jas į kosmosą, kad  neslėgtų daugiau  vaikų ir suaugusių.
Sunki teko našta aitvarui, blogos mintys trukdė jam pakilti, todėl vaikai nutarė, kad jas reik sudeginti, o pelenus išbarstyti. Kaip sugalvojo, taip ir padarė. Stebėdami degančias „blogybes“ vaikai linkėjo vienas kitam būti geresniais, nuoširdesniais ir tolerantiškesniais.


Renginio data: 2010 03 24
Pavadinimas:OLWEUS valandėlės ir MSG susitikimai. Filmukų prieš patyčias peržiūra. Rašinių konkursas.

Šiais mokslo metais gimnazijos bendruomenė pradėjo įgyvendinti OLWEUS patyčių prevencijos programą, Kiekvieną savaitę klasėse vedamos valandėlės, vyksta mokymosi ir supervizijų grupių susitikimai. Aktyviai „Savaitėje be patyčių“ dalyvavo ir OLWEUS komiteto nariai, kviesdami padėti tiems, kuriems sunku, liūdna, vieniša.
Gimnazijos mokiniai kūrė filmukus. Net septyni filmukai ( 7a, 8b ir mokinių prevencinės grupės) buvo pateikti mokinių ir mokytojų peržiūrai. Prevencinės grupės narės Ugnė Žukauskaitė ir Domantė Vabuolaitė pristatė keturis filmus, kuriais siekė parodyti, kad gerbdami vienas kitą, pripažindami skirtingą požiūrį į daugelį dalykų (plaukų spalvą, aprangą, kalbą, kūno formas, hobių pasirinkimą, mokymosi lygį ir kt.) būsime tolerantiškesni ir laimingesni.
     8 klasių mokiniai dalyvavo rašinių konkurse  apie draugystę, pagalbą, gyvenimą tarp draugų be  patyčių. Šio konkurso laureatais tapo 8 c kl. mokiniai K.Kuklys, P.Krivickaitė, J.Mingaudaitė, J.Raipaitė, D.Vaičiūtė, J.Seliokaitė ir 8 b kl. mokinys B.Drukteinis (lietuvių kalbos mokytoja Vida Blažienė).
Mintys iš mokinių rašinių:
 „Gerai, kad mes esame jauni. Mes turime daug laiko apmąstyti ir daug ką keisti savo gyvenime. Visuomet reikia laikytis svarbiausios taisyklės - elkis taip, kaip norėtum, kad su tavimi elgtųsi.“ K.Kuklys
„ Nemylimas ir nemylintis žmogus negali pražysti, kaip ir nelaistoma gėlė. O juk kiekvienas norime būti tarp gražių, besišypsančių, laime spinduliuojančių. Mano draugė pasakė: „ Besišypsantis žmogus – laimingas žmogus“, ir aš sutinku su ja.“ J.Seliokaitė  
      „Mes visi esame savo gyvenimo sodininkai – belieka tik atsakingiau žvelgti į savo veiksmus ir nesitikėti, kad, sodinant dilgėles, mums žydės gražiausi sodai.“ B.Drukteinis.

5-7 klasių mokiniai pertraukų metu diskutavo  su mokinių tarybos, laisvalaikio centro, mokinių prevencinės grupės nariais apie tai, ko daugiau mokykloje, džiaugsmo ar liūdesio. Jauniausieji  mokyklos mokiniai piešė linksmus arba liūdnus veidelius ir rašė, kodėl  mokykloje vaikai daugiau linksmi ar liūdni.


Renginio data: 2010 03 25
Pavadinimas: Visuomenės sveikatos biuro darbuotojų organizuotos šokio pertraukos mokiniams ir  arbatos terapija mokytojams. Akcija „Išmatuokime džiaugsmą ir liūdesį metrais mokykloje“

Mokykla bendradarbiauja su Visuomenės sveikatos biuru, kurio darbuotojai ne kartą vedė sveikatos stiprinimui skirtus užsiėmimus. Šios akcijos metu vėl buvo organizuojami įdomūs renginiai. Kol mokytojams vyko arbatos terapija, mokiniai aktų salėje smagiai sukosi šokio ritmu.
5-7  klasių mokiniai kartu su mokinių savivaldų nariais metrais matavo džiaugsmą ir liūdesį . Išmatuota, kad džiaugsmo gimnazijoje yra 51, 5 m., o liūdesio -3,5 m.


Savaitė be patyčių Renginio data: 2010 03 26
Pavadinimas: 8 b, c klasių akcijos “Labas rytas” ir “Nemokamas apkabinimas”. Integruota tikybos, etikos, rusų kalbos ir informacinių technologijų pamoka 7b klasei. Bendras trijų Garliavos mokyklų 6 klasių mokinių apskritas stalas „Mes –už draugystę“. Draugiškiausios klasės rinkimai. Savaitės gerų darbų apibendrinimas. Mokinių savivaldos ir 5 klasių mokinių akcija gimnazijos kieme „ Gyvenimas be patyčių“. Abiturientų spektaklis.
    Kaip gera tik atvėrus  duris patekti į pilną džiaugsmingo šurmulio, sveikinimų ir palinkėjimų geros dienos...gimnazijos vestibiulį. Taip aštuntokai šį rytą pasitiko mokinius, mokytojus ir darbuotojus, dovanodami visiems „nemokamus apkabinimus“. Smagu pasijausti tokiu laukiamu ir reikalingu gimnazijos šeimos nariu!
           Tikybos mokytoja D.Bruzgienė, etikos - V.Janukevičienė, informacinių technologijų - E.Petrulienė ir rusų kalbos mokytoja A.Vinciūnienė pakvietė septintokus į integruotas pamokas, skirtas „Savaitei be patyčių“. Pirmosios pamokos metu mokiniai analizavo etikos mokytojos pateiktus dailininkų meno kūrinius, kuriuose reikėjo surasti džiaugsmo, draugiškumo, pagarbos, meilės, skausmo ir kančios apraiškas. Padedant informacinių technologijų mokytojai vaikai turėjo išsaugoti aprašytus darbelius ir atsiųsti mokytojai elektroniniu paštu. Rusų kalbos mokytoja kartu su vaikais aptarė gimnazijoje organizuojamus renginius, skirtus „Savaitei be patyčių“. Mokiniai turėjo rusų  ir vokiečių kalbomis gerų darbų lapuose aprašyti savaitės metu atliktus gerus darbus. Tikybos mokytoja supažindino su internetiniu biblijos variantu, mokiniai ieškojo atsakymų į  klausimą: kas ir koks yra artimas žmogus?
Antroje pamokoje buvo pristatytos atliktos užduotys: meno kūrinių interpretacijos ir  septintokų atliktų gerų darbų aprašymai rusų ir vokiečių kalbomis. Pamoką užbaigė tikybos mokytoja pasakojimu apie ežių šeimyną, kurios nariai išmoko prisitaikyti vienas prie kito ir net apsikabinti įtraukiant spyglius.
Visą savaitę tikybos ir etikos pamokų metu mokiniai žiūrėjo respublikos mokinių sukurtus filmus, 2007 m.apjungtus  bendru Švietimo ir Mokslo ministerijos projektu
„ Mokykla be uniformos".Vaikai buvo skatinami į save pažvelgti giliau ir atviriau.
    Baigiamojo renginio metu Vaiko gerovės komanda apdovanojo aktyviausius akcijos „Savaitės be patyčių“ dalyvius. Gimnazijos direktorius V.Vitkauskas padėkojo komandai už šauniai suorganizuotą akciją ir įteikė saldų prizą.
           Vieni iš aktyviausių akcijos mokinių, abiturientas Skirmantas Sinkevičius bei aštuntokė Indrė Karaliūtė, iškilmingai perskaitė Švietimo ir mokslo ministerijos įnicijuotą Memorandumą „Vaikai prieš patyčias“, kurį pasirašė apie 300 ugdymo ir kitų institucijų, tame tarpe ir mūsų gimnazijos bendruomenės vardu -Vaiko gerovės komanda. Pirmoji šį Memorandumą pasirašė Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.   
Renginio metu buvo išrinkta „Draugiškiausia klasė“, aktyviai dalyvavusi organizuojamuose renginiuose ir daugiausiai surinkusi mokytojų įrašų į „Gerų darbų lapus“- 7 b klasė.  
Visos savaitės renginiai buvo filmuojami ir pristatyti šventės metu. Šio filmo jaunieji režisieriai, jau sukūrę ne vieną filmuką apie gimnaziją“ - 1( 9 )d g. klasės mokiniai Marius Svirskis ir Tadas Naujokaitis. O tos pačios klasės mokiniai Dovydas Ragulskis ir Deividas Siniavskis aktyviai įsijungė į šios savaitės akciją, kokybiškai įgarsindami renginius.
12 val. Lietuvos mokyklas akcijai „Gyvenimas be patyčių“ pakvietė Lietuvos mokinių parlamentas ir Lietuvos mokinių sąjunga. Mūsų gimnazijoje sėkmingai vyko mokinių savivaldos narių bei 5 klasių mokinių inicijuotas Flasmob-žmogeliukas, sustatytas iš mokinių ir mokytojų, kuris vienijo kartu kurti „Gyvenimą be patyčių“.
    Taip pat šią dieną mūsų gimnazijos, Garliavos Jonučių ir Garliavos vidurinių mokyklų socialinės pedagogės dalyvavo apskrito stalo diskusijoje su šių mokyklų 6 klasių mokiniais. Diskusija vyko apie tai, kaip reikėtų elgtis patyčių atveju, kaip padėti mokykloms spręsti vis augančią mokinių patyčių problemą, kur kreiptis patyčių atveju. Mokiniai išsakė savo mintis, kad esant patyčioms mokyklose jie pirmiausia kreiptųsi pagalbos į dirbančius pagalbos vaikui komandos narius, auklėtojus ir tėvus. Taipogi išsakyta mintis, kad visada galima padėti mokiniui iš kurio tyčiojamasi, parodant jam draugiškumą, pasikalbant ir apie pastebėtas patyčias laiku informuojant suaugusį asmenį. Trijų Garliavos mokyklų mokiniai nupiešė bendrą draugystės piešinį, kuriame atsispindėjo vaikų šypsenos ir noras bendrauti su savo bendraamžiais. Bendra mokinių ir socialinių pedagogių veikla parodė, kad mokiniai geba bendrauti, atrasti naujų draugų ir nesipykti.
O vakare   mokinių, mokytojų ir tėvų ovacijomis buvo sutiktas abiturientų Skirmanto Sinkevičiaus ir Justės Lamauskaitės inicijuotas ir režisuotas spektaklis „Banalybės žaidimas“. Jaunieji aktoriai savo vaidyba įtikinamai parodė jaunų žmonių ieškojimus, praradimus ir atradimus.


Renginio datos: 2010 03 29,31
Renginio pavadinimas: prevencinės veiklos aptarimas, „Savaitės be patyčių“ refleksija
Vaikų linijos paskelbta akcija „Savaitė be patyčių “ir suorganizuoti renginiai aptarti gimnazijos direkcinės tarybos posėdyje kovo 29 dieną, o komandinės veiklos organizavimas vykdant prevencinę veiklą pristatytas  Kauno rajono direktorių pavaduotojų susirinkime kovo 31 dieną.
Vaiko gerovės komandos veikla nufilmuota ir parodyta Kauno televizijos programos „Mokyklos langas“ metu.
Balandžio 1 dieną gimnazijos mokytojams ir tėvams suorganizuotas seminaras „Klasės auklėtojo, mokinių ir jų tėvų sąveika:optimizavimo galimybės ir būdai“. MTC lektoriai habil.dr. Albertas Piličiauskas ir doc. Lolita Jolanta Navickienė kalbėjo apie švietimo sistemos skaudulius, apie pagarbą ir meilę žmogui, apie vaikų ir suaugusių tarpusavio santykius bei apie asmenybės auklėjimą. Labai šiltai, ne akademiškai, buvo perteikta tai, kas dabar taip jaudina mokytojus ir tėvus.

 

Nuoširdžiai noriu padėkoti už sistemingą, geranorišką prevencinę veiklą gimnazijoje ir „Savaitės be patyčių“ organizavimą Vaiko gerovės komandos nariams - mokinių prevencinės grupės narėms: Domantei Vabuolaitei, Ugnei Žukauskaitei, Gražinai Virbickaitei, Rūtai Kairiūkštytei ( 1 d g. kl.), Vytautei Gineikaitei, Monikai Belevičiūtei( 1 a g.kl.), mokinių tarybai ir jos lyderiams Lukui Dumčiui ir Skirmantui Sinkevičiui, socialinei pedagogei Gintarei Orintienei, psichologei Jurgai Raudienei, sveikatos priežiūros specialistei Irmai Drukteinienei, direktoriaus pavaduotojai Zitai Butiškytei, prevencinės grupės nariams - mokytojams Lijanai Mišeikienei, Daliai Lajauskienei, Eimantui Petrulevičiui, OLWEUS programos komiteto narėms-mokytojoms Editai Liutkevičienei, Daivai Bukauskienei, Laimai Mickuvienei, MSG grupių vadovams Linui Zizui bei Eglei Vasiliauskaitei, tikybos mokytojai Daivai Bruzgienei , etikos mokytojai Virginijai Janukevičienei.

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui,
„Savaitės be patyčių“ gimnazijoje koordinatorė,
Vaiko gerovės komandos bei
Mokinių savivaldos kuratorė
Albina Vinciūnienė

 

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių

Savaitė be patyčių Savaitė be patyčių