www.garliava.lt

Kaunas district manucipality 
Garliava parish 
Vytauto str. 62, Garliava
LT-53259 Kaunas district

 

Phone +370 37 393998

Fax +370 37 393998

E-Mail seniunija@garliava.krs.lt

R. Keturakio jubiliejus          Šį kovą poetas, publicistas, prozininkas, vertėjas, gimęs Kauno rajone, Jonučių kaime, mini garbingą 75-erių metų jubiliejų ir ypač yra laukiamas savo gimtinėje. Štai  prieš Kovo 11-ąją įžymus kraštietis buvo šiltai sutiktas ir pagerbtas Garliavos Jonučių vidurinėje mokykloje. O kovo 25-ąją, per Gandrines, ypatinga dovana jubiliato laukė Garliavos vidurinėje, kur vyko ne tik literatūrinė popietė, bet ir buvo atidarytas Roberto Keturakio vardo lietuvių kalbos kabinetas.
        Vos įžengęs į mokyklą visoje šalyje žinomas poetas, pirmosios laidos auklėtinis atkreipė dėmesį į mokinių piešinių – iliustracijų pagal R. Keturakio poeziją parodėlę. Pilnutėlėje aktų salėje svečio laukė ne tik šios mokyklos mokiniai ir mokytojai, bet ir atstovai iš kitų Garliavos mokyklų,  Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, švietimo skyriaus. Itin poetą sujaudino tai, kad atvyko ir jaunystės draugas, aktyvus sąjūdininkas Vytautas Vitkauskas. Po sugiedoto Garliavos vidurinės mokyklos himno (žodžiai R. Keturakio) renginio įkvėpėja ir vedėja lietuvių kalbos mokytoja  Regina Jasukaitienė  kartu su mokiniais, kurie deklamavo, grojo, dainavo, subtiliais štrichais tarsi nupiešė visą Roberto Keturakio gyvenimo ir kūrybos kelią. O nuveikta išties nemažai: 13 eilėraščių rinkinių, trys apybraižų ir esė knygos, vienas romanas, straipsniai, apybraižos, vertimai... Be to, poetas kurį laiką dirbo žurnalų „Nemunas“, „Santaka“, laikraščio „Kauno žinios“ redakcijose. XXIV Poezijos pavasario laureato vardas 1988 m. rašytojui atiteko ne tik už eilėraščius, bet ir už publicistinius straipsnius, spausdintus „Nemune“. Ir šiuo metu R. Keturakis užima atsakingas pareigas - yra Kauno Vytauto Didžiojo universiteto leidyklos vyriausiasis redaktorius.

 

R. Keturakio jubiliejus        Po literatūrinės – muzikinės kompozicijos „Turi pradžią keliai“ prasidėjo jubiliejiniai sveikinimai. Visų Garliavos vidurinės mokyklos mokinių ir mokytojų vardu poetą pasveikino  mokyklos direktorius Česlovas Vinciūnas. Jaunystės dienų bendradarbis Vytautas Vitkauskas savo sveikinimo kalboje priminė, kad Robertas niekada nevengęs ir sunkių fizinių darbų – kurį laiką dirbęs statybose ir neakivaizdžiai VU studijavęs lietuvių filologiją. Prie sveikinimų pritiko ir muzikinė dovana - Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos abiturientės Liepa ir Greta atliko savo kūrybos dainą pagal R. Keturakio žodžius ir įteikė poetui autorinę kompaktinę plokštelę. O tarp atėjusių poetą pasveikinti Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos abiturienčių visus nustebino rašytojo vaikaitė Milda, kuri savo kalboje nuoširdžiai išreiškė savo susižavėjimą seneliu.
       Atsakomajame žodyje poetas Robertas Keturakis teigė: „Esu laimingas matydamas šią jauną kartą... Turėjot pastebėti, kad esu laimingas. Atrodo, kad visas gyvenimas man jau yra išsipildęs...  Niekada nelikite vieni. Vienišas žmogus, greta kurio nėra tėvynės...Jonučių žemės, Garliavos žemės žmonės yra nepaprasti. Jie apdovanoja pasitikėjimu...Savo kartą laikykite palaimingiausia karta!”
R. Keturakio jubiliejus       Tai dar nebuvo šventės pabaiga. Lydimas mokytojos Reginos Jasukaitienės poetas su kitais svečiais  kilo laiptais į trečiąjį mokyklos aukštą, kuriame esantis pirmasis lietuvių kalbos kabinetas nuo šiol vadinsis Roberto Keturakio vardu. Čia vyko jauki atidarymo šventė, pavadinta Roberto Keturakio žodžiais: „Su vaikų šviesiomis širdimis užauga ir mūsų gimtinė“. Kabineto šeimininkė mokytoja Regina pasidžiaugė, kad išsipildė jos svajonė taip pagerbti įžymų kraštietį ir patikino, kad šioje patalpoje vyks prasmingos kūrybiškos pamokos, literatūriniai susitikimai. Kad kabinete pirmiausia bus siekiama atkreipti dėmesį į kiekvieną kūrybingą vaiką buvo įrodyta ir atidarymo šventės metu – mokyklos vadovai ir poetas Robertas Keturakis kūrybiškiausius mokinius apdovanojo padėkos raštais. Poetas prižadėjo daryti viską, kad jo vardo lietuvių kalbos kabinetas taptų prasmingų susitikimų vieta.
R. Keturakio jubiliejus      Taigi toliau pratęsta graži Garliavos mokyklų tradicija pavadinti kabinetus įžymių kraštiečių vardais (Garliavos Jonučių vidurinėje jų jau trys, Garliavos vidurinėje antras). Norisi tikėti, kad kraštiečio Roberto Keturakio asmenybė ir mokytojos, dviejų knygų autorės Reginos Jasukaitienės vadovaujamas Roberto Keturakio lietuvių kalbos kabinetas skleis brandžias kūrybines mintis ir burs visos Garliavos literatus, gimtojo žodžio puoselėtojus.


  Zigrita Petraitienė
Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja