www.garliava.lt

Kaunas district manucipality 
Garliava parish 
Vytauto str. 62, Garliava
LT-53259 Kaunas district

 

Phone +370 37 393998

Fax +370 37 393998

E-Mail seniunija@garliava.krs.lt

Comenius1Garliavos vidurinės mokyklos bendruomenei naujieji mokslo metai prasidėjo labai darbingai. Mokykla kartu su partneriais iš Portugalijos ir Italijos laimėjo Europos komisijos paramą vykdyti tarptautinį Comenius projektą, kuris vadinasi „MŪSŲ PLANETA PO SLEGIANČIA NAŠTA“ (2009-2011) ir yra skirtas atkreipti ne tik mokinių, bet ir visos mokyklos bei Garliavos  bendruomenės dėmesį į ekologines atliekų problemas, įgyti ir pasidalinti kitų šalių gerąja patirtimi atliekų tvarkymo srityje.

 

Ruduo prabėgo bedalyvaujant įvairiose projekto veiklose. Pirmoji akcija Garliavoje spalio mėnesį buvo skirta informuoti garliaviečius apie miestelio atliekų rūšiavimo problemas. Mokiniai ir mokytojai rinko ir rūšiavo šiukšles centrinėje gatvėje, išdalijo daugybę mokinių pagamintų bei savivaldybės parūpintų lankstinukų, kuriuose buvo pateikta glausta ir aiški informacija apie šiukšlių rūšiavimo reikalavimus mūsų rajone.

 

Comenius2Spalio pabaigoje mokykloje lankėsi atstovai iš partnerių šalių – iš Italijos ir Portugalijos. Kartu aptarėme projekto pirmųjų metų renginius bei išvykas. Svečiai turėjo galimybę stebėti konkurso „Rūšiavimas prasideda nuo šiukšliadėžės“ eksponatų pristatymą bei apdovanojimus mokyklos salėje. Be to visus žiūrovus nustebino Muzikinės ir teatrinės raiškos studijos vaidinimas „Išgelbėk žemę“, sukurtas specialiai šiam projektui. Spektaklio turinys rimtas, tačiau scenarijaus autorės 10b klasės mokinės Inesos Astramskaitės talentingos plunksnos ir jaunųjų aktorių bei jų vadovės muzikos mokytojos A. Janušaitienės kūrybingumo dėka, netrūko ir komiškų situacijų, žiūrovai buvo sužavėti. Vėliau po rudens atostogų šį spektaklį ir mokinių aktorinius sugebėjimus turėjo galimybę pamatyti mūsų mokyklos pradinukai bei Plutiškių gyventojai.

 

Lapkričio mėnuo prasidėjo Verslumo savaitės renginiais, kurios svarbiausias akcentas buvo mugė. Jos metu surinkti pinigai panaudoti projekto veiklai: nupirkti šiukšlių maišai naujoms mokinių pagamintoms šiukšliadėžės atliekų rūšiavimui. Mugėje susidomėjimą kėlė devintų klasių mokinių darbeliai tema „Daiktai kūrybingose rankose atgyja antram gyvenimui“. Puikūs eksponatai, pagaminti iš laikraščių, butelių kamštelių, maišelių, plastikinių butelių ir kt.

 

Ta pati tema – prikelk daiktus antram gyvenimui – vyravo Garliavos miesto,  Garliavos apylinkių seniūnijų bei mūsų mokyklos inicijuotame konkurse visoms seniūnijų mokykloms „Švarios Šv. Kalėdos“, kurio pagrindiniai tikslai buvo formuoti kritišką ir atsakingą požiūrį į vartojimą: ugdyti ne vartotoją, o kūrėją, bei atkreipti dėmesį į ekologinę atliekų problemą, sudarant sąlygas antrines žaliavas panaudoti kūrybiniame procese. Įvairios mokyklos pristatė savo išradingus eksponatus – Kalėdines eglutes. Pačios įspūdingiausios, įdomiausios papuošė seniūnijos kiemą ir tapo gražiu Garliavos Kalėdų eglutės įžiebimo šventės akcentu, o jų kūrėjai sulaukė apdovanojimų ir padėkų.

 

Comenius3Nuskambėjus, nuaidėjus didžiausioms metų šventėms, mokiniai grįžo prie įprastų mokyklinių užsiėmimų, bet projekto dalyviams monotonija negresia: jau kovo mėnesį pusė projekto dalyvių dalyvaus projekto mainuose Portugalijoje, o gegužės mėnesį – vėl lauksime svečių iš Italijos ir Portugalijos mūsų mokykloje. Šį kartą jau gausaus būrio – apie 30 mokinių ir mokytojų, kurie gyvens mokinių šeimose. Kartu mokysimės, dalinsimės patirtimi, aptarsime nuveiktus darbus, keliausime po Lietuvą, pramogausime. Tokia bus pirmųjų projekto metų pabaiga. Antrieji taip pat žada būti turtingi darbais, patirtimi, kelionėmis, draugais ir, aišku, pačiais geriausiais įspūdžiais.


Mokyklinės partnerystės skatina mokinius ir mokytojus nuolat mokytis. Ypač vartoti užsienio kalbas natūraliose situacijose bei, tuo pačiu metu, įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir gebėjimais. Mokykloje mokosi daug veiklių mokinių, kurių entuziazmui ir idėjoms projektas kuria palankią aplinką. Mokiniai ir mokytojai nestokoja naujų originalių minčių bei entuziazmo, o ir dauguma tėvelių aktyviai dalyvauja mokyklos gyvenime kartu su vaikais. Be to seniūnijos bei rajono savivaldybės pagalba, palaikymas ir bendradarbiavimas kelia nuotaiką bei palengvina idėjų įgyvendinimą.

 

Comenius4Projektas padeda kiekvienam pajusti, kad visi turime dalintis atsakomybe dėl švarios planetos išsaugojimo, nes tai turtas, kurį turim puoselėti, o ne gadinti neatsakingu, nerūpestingu elgesiu.
 

Garliavos vidurinės mokyklos
anglų kalbos mokytoja,
projekto koordinatorė
Reda Markauskienė