www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

vmi

vmi

 

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno AVMI) informuoja, kad pradėtas GPM permokų grąžinimas –  šią savaitę beveik 15 tūkst. Kauno apskrities gyventojų, kurie teisingai pateikė pajamų deklaracijas, bus pervesta apie 4,6 mln. eurų. Kaip ir kasmet, GPM permokos bus siunčiamos dalimis kiekvieną darbo dieną iki liepos 31 d.

 

„Sklandų GPM permokų grąžinimą užtikrina laiku ir teisingai pateikta pajamų deklaracija, tikslūs gyventojo banko sąskaitos duomenys, kuriuos visada rekomenduojame atidžiai pasitikrinti. Jei gyventojas turėjo pateikti deklaraciją už ankstesnius metus, tačiau to nepadarė, tai GPM jam bus grąžintas tik deklaravus pajamas už visus privalomus laikotarpius“, - teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pridurdama, kad praėjusiais metais daugiau nei 290 tūkst. Kauno apskrities gyventojų iki liepos mėnesio pabaigos grąžinta GPM suma siekia beveik 54 mln. eurų.

 

 

Už ką galima susigrąžinti dalį GPM?

Kauno AVMI primena, kad susigrąžinti dalį GPM gali gyventojai, kurie deklaruoja išlaidas už:

  • gyvybės draudimo įmokas (savo, sutuoktinio ar nepilnamečių vaikų bei vaikų vyresnių kaip 18 metų su negalia naudai sumokėtos įmokos);
  • įmokas į III pakopos pensijų fondus;
  • būsto kredito palūkanas (kai kreditas gautas iki 2009 metų sausio 1 dienos);
  • sumokėtas įmokas už studijas ar profesinį mokymą;
  • būsto, automobilio remonto ir auklių paslaugas.

 

Grąžintina GPM suma taip pat gali atsirasti dėl pritaikyto per mažo metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD). Jei per metus gyventojui dėl visų jo gautų apmokestinamųjų pajamų buvo pritaikyta per didelė metinė NPD dalis – gali atsirasti pareiga sumokėti GPM.

 

Paskutiniai metai GPM lengvatai už remonto ir auklių paslaugas

„Lengvata už patirtas automobilio, būsto remonto ir auklių paslaugas gyventojai galėjo pasinaudoti nuo 2020 m., kai deklaravo pajamas už 2019 m. Nuo 2022 m. lengvata nebegalioja, todėl šių metų deklaravimas – paskutinė galimybė susigrąžinti mokesčius už 2021 m. patirtas išlaidas“, - teigia Kauno AVMI viršininkė J. Stankienė.

 

Pasinaudoti lengvata gali tik deklaravę pajamas ir kartu pateikę šių darbų / paslaugų suteikimą ir apmokėjimą įrodančius dokumentus (pvz., sąskaitą faktūrą, pirkimo – pardavimo kvitą). Pažymėtina, kad paslaugą suteikęs asmuo turi būti Lietuvoje įregistravęs veiklą gyventojas ar įmonė, o už paslaugas sumokėta bei sąskaita faktūra arba prekių (paslaugų) pirkimo pardavimo kvitas išrašytas 2021 m.

 

„Pavyzdžiui, jei remonto darbai atlikti, sąskaita išrašyta ir atsiskaityta už paslaugas iki 2021 m. pabaigos, išlaidoms GPM lengvata taikysis, tačiau, jei gyventojas už paslaugas atsiskaitė 2022 m., susigrąžinti GPM už remonto darbus nebegalima“, - pavyzdį pateikia J. Stankeinė.

 

Visą aktualią informaciją apie GPM lengvatas ir pajamų deklaravimą rasite www.vmi.lt > Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu. Paprasčiausias būdas deklaruoti pajamas vedlio pagalba per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS). Deklaravimo ir kitas paslaugas taip pat teikiame telefonu 8 5 2191 777, o konsultacijas - 1882 (arba +370 5 260 5060). Neturint galimybės pasinaudoti nuotolinėmis paslaugomis, atvykimui į VMI aptarnavimo padalinį būtina išankstinė registracija vizitui per VMI registracijos sistemą.