www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

bluewater globe 4kd3svpfuei unsplash

bluewater globe 4kd3svpfuei unsplash

 

Kauno rajono gyventojai, kurie nuspręs prisijungti prie geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų, nuo šiol galės gauti kompensaciją. Taip savivaldybė sieks paskatinti gyventojus jungtis prie tinklų ir pagerinti jų buitines sąlygas, gauti kokybiškesnes paslaugas. Ketvirtadienį šiam sprendimui vienbalsiai pritarė Kauno rajono savivaldybės taryba.

 

Pakaunėje kasmet vykdomi vandentvarkos investiciniai projektai ir kitos priemonės, kurių metu plėtojama geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo infrastruktūra. Įrengus infrastruktūrą, gyventojai turi galimybę prisijungti prie tinklų, tačiau dalis gyventojų šia galimybe nepasinaudoja.

 

Šiuo metu pakaunėje yra apie 3000 asmenų, kurie neprisijungę prie nuotekų tinklo, ir apie 2000 – prie geriamojo vandens tinklo. Dalis gyventojų nesijungia, nes turi įsirengę individualius įrenginius.

 

„Girdime gyventojų nuogąstavimus, kad prisijungimas prie centralizuotų tinklų jiems yra per brangus. Todėl šiai situacijai spręsti, siūlome iš dalies kompensuoti vandentiekio įvado ir (arba) nuotekų išvado įrengimo išlaidas“, – paaiškino Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

 

Už prisijungimą prie centralizuotų tinklų būstų savininkams bus skiriama 50 proc. prisijungimo išlaidų kompensacija. Bet ne daugiau kaip 1000 eurų vienam būstui, jeigu jungiamasi tik prie geriamojo vandens tiekimo arba tik prie nuotekų tvarkymo infrastruktūros. Jeigu jungiamasi prie abiejų tinklų – bus skiriama ne daugiau kaip 1500 eurų vienam būstui.

 

„Taip pat planuojame skirti 150 eurų vienam būstui papildomą kompensaciją už įsigytą ir sumontuotą nuotekų keltuvą (siurblį), kuris reikalingas prisijungiant prie nuotekų tvarkymo infrastruktūros“, – papildė J. Rakauskaitė.

 

Būsto savininkui, kuris yra nedirbantis, vienišas ir neįgalus, vienišas ir sulaukęs senatvės pensijos numatoma skirti  iki 100 proc. prisijungimo prie tinklų išlaidų kompensaciją (įskaitant nuotekų keltuvo (siurblio) įrengimo išlaidas).

 

Kompensacijoms savivaldybė šįmet biudžete numatė 200 tūkst. eurų.

 

2022 m. sausio 27 d. Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimas Nr. TS-33 "Dėl kompensacijų būstų savininkams ( fiziniams asmenims) už prisijungimą prie geriamojo vandens tiekimo ar (arba) nuotekų tvarkymo infrastruktūros, kurią eksploatuoja geriamojo vandens tiekėjas ir nuotekų tvarkytojas, skyrimo tvarkos aprašo patvirtinimo