www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

obcarskas 5

obcarskas 5

 

Zapyškyje gimęs ir Garliavoje gyvenantis Antanas Obcarskas yra vienas žinomiausių pakaunės krašto menininkų, kurio darbai vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu. Tapytojas neseniai grįžo iš Vokietijos, o dabar ruošiasi parodai, kuri gruodžio pabaigoje vyks Seule (Pietų Korėja).

 

 

Į šią šalį A. Obcarskas veža paveikslus iš ciklo „Pumpuras“.

 

Menininkas nepamiršta savo gimtinės, kurios gamta yra svarbus jo įkvėpimo šaltinis. Ketvirtadienį dailininkas keliolika savo drobių pakabino Kauno rajono savivaldybės patalpose. Jomis galės pasigrožėti ne tik darbuotojai, bet ir su reikalais atvykę gyventojai, svečiai.

 

Daugelyje paveikslų kelia bures, plaukia arba ilsisi prišvartuoti vieni mėgstamiausių tapytojo objektų – laivai. Ir tai suprantama, nes A.Obcarsko vaikystė prabėgo Zapyškyje, Nemunu leidžiant laivelius arba stebint, kaip upės vandenis skrodžia dideli motorlaiviai.

 

Laivų tema sužadino ir kito zapyškiečio Valerijaus Makūno prisiminimus. Meras dėkojo dailininkui už ištikimybę gimtajam kraštui ir palinkėjo kūrybinio įkvėpimo.

 

Savo ruožtu A. Obcarskas padovanojo V. Makūnui autentišką rinkimų plakatą, kurį parsivežė iš kelionės po Peru. „Tikiuosi, kad politikui pravers“, – šypsojosi dailininkas.

 

A.Obcarskas parodose dalyvauja nuo 1982 m., daug jų surengta užsienyje. Tapytojo darbų yra įsigijęs Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus, Lipės krašto savivaldybė, Detmoldas (Vokietija), Emschertal-Museum, Herne (Vokietija), Das Kleine Museum – Kultur auf der Peunt, Weissenstadtas (Vokietija), Rabindranatho Tagore centras, Kalkuta, (Indija), Naujojo Sončo apskrities (Lenkija) muziejus, organizacijos, privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje.

 

2015 m. A. Obcarskas apdovanotas Kauno rajojo savivaldybės Garbės ženklu.