www.garliava.lt

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

 pauksciu gripas ukiuose

pauksciu gripas ukiuose

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), fiksavusi atvejus, kai iš nelegalių pardavėjų, Vilniaus apskrityje, savo reikmėms įsigyti paukščiai buvo užsikrėtę didelio patogeniškumo paukščių gripu (DPPG), nori informuoti gyventojus būti atsakingiems ir nepirki paukščių iš nelegalių prekiautojų.

 

Gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Visi paukščių prekiautojai turi būti įregistravę savo veiklą, turėti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti tinkamas jų transportavimo ir laikymo sąlygas. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT internetiniame puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75. Prekiauti galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, kurios yra suderintos su savivaldybėmis ar seniūnijomis.

 

Gyvais paukščiais prekiaujantis pardavėjas turi vesti jų apskaitą ir, pirkėjui paprašius, pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę. Perkant nors ir vieną viščiuką, prekiautojas privalo pirkėjui išduoti dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų visa reikalinga informacija. Tokio dokumento svarbu reikalauti dar ir todėl, kad šios informacijos reikia norint ištirti skundą dėl įsigytų netinkamų paukščių.

 

Didelio patogeniškumo paukščių gripo mirtingumas siekia iki 100 proc., šis virusas sukelia staigius gaišimus paukščių pulke. Šiuo metu DPPG virusas žmogaus sveikatai nėra pavojingas, tačiau virusas gali mutuoti ir prisitaikyti taip, kad sukeltų neigiamų padarinių ir žmogaus sveikatai. Norint išvengti viruso mutacijos reikia stengtis, kad virusas neišplistų (riboti paukščių judėjimą, saugiai sunaikinti gaišenas, dezinfekuoti patalpas).

 

Pastebėję, kad laikomi paukščiai nebelesa, darosi apatiški ar staiga gaišta, paukščių augintojai raginami nedelsti ir kuo skubiau pranešti į VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403. Atvykę specialistai paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

 

Įtarus, kad prekiautojas paukščiais gali būti nelegalus ar sukėlė kitų pagrįstų įtarimų dėl nelegalios prekybos paukščiais, prašome apie tai nedelsiant informuoti ištisą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403